Prof. Dr. Çelik, Demiryolu Çalıştayı Sonuç Bildirgesi'ni Değerlendirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Erzincan-Gümüşhane-Giresun Tirebolu ve Trabzon demiryolu hattına ilişkin çalıştayla ilgili olarak, "Tirebolu güzergahının doğru güzergah olduğu beyan edilmesine rağmen bu doğruluğa ilişkin bilimsel bir argüman ortaya konulmamıştır" dedi.

Prof. Dr. Fazıl Çelik, Giresun Üniversitesi ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Erzincan-Gümüşhane-Giresun Tirebolu ve Trabzon demiryolu hattına ilişkin düzenlenen çalıştayı değerlendirdi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde Tirebolu güzergahının doğru güzergah olduğu beyan edilmesine rağmen bu doğruluğa ilişkin bilimsel bir argüman ortaya konulmadığını belirten Çelik, 'Ulaştırma Bakanlığı'nın iki kez İstanbul Teknik Üniversitesine (İTÜ) ve en son da özel bir firmaya ihale ettiğiErzincan-Gümüşhane-Tirebolu Demiryolu Fizibilite Etütleri her üç çalışmada da fizıbl çıkmamasına rağmen, Giresun Üniversitesi aynı güzergah üzerine 17 Şubat 2012'de bir çalıştay düzenlemiştir. Çalıştay sonunda bilim heyetinin yayımladığı sonuç bildirgesinde; Tirebolu güzergahının doğru güzergah olduğu beyan edilmesine rağmen bu doğruluğa ilişkin bilimsel bir argüman ortaya konulabilmiş değildir.

Bilim heyetinin bildirgesinde demiryolunun geçtiği ilçelerin kalkınacağı yönünde ifadelerinkullanılması, 'hafif raylı sistem' ile 'demiryolu' gerçeğinin karıştırıldığı ve bu bilim kurulunda demiryoluna ilişkin uzmanların bulunmadığı anlaşılmaktadır. Zira yüksek hızlı trenin ilçelerde dur/kalk yapması mümkün olmayıp, sadece şehirlerde dur/kalk yapması mümkündür. Yüksek hızlı trenin geçtiği ilçeler ise sadece önlerinden geçen treni seyretmekle kalırlar ' dedi.
Kaynak: İHA