İlgaz ve Saydur Rıfat İlgaz'ı Anlattı

Mustafa Şerbetçi İlköğretim Okulu'nun davetlisi olarak Kastamonu'nun İnebolu ilçesine gelen ünlü yazarın oğlu Aydın Ilgaz ve eğitimci yazar Mehmet Saydur Rıfat Ilgaz'ı anlattı.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Mustafa Şerbetci İlköğretim Okulu Kültür ve Edebiyat Kulübü toplum hizmeti çalışmaları kapsamında Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz ile eğitimci-yazar Mehmet Saydur;

“Öğrenci başarısında kitabın önemi ve doğumunun 100. yılı Rıfat Ilgaz“ konulu söyleşiye katıldılar. Profram kapsamında ilk olarak Kabalar İlköğretim Okulu ziyaret edilirken, ardından Mustafa Şerbetçi İlköğretim Okulu konferans salonunda “Öğrenci başarısında kitabın önemi ve doğumunun 100. yılı Rıfat Ilgaz” söyleşi düzenlendi. Söyleşi öncesi açıklama yapan Aydın Ilgaz, “Son yıllarda Türkiye'de çocukların okuma oranının çok düştüğünü gördük. Bu gerçekten felaket bir şey. Çünkü okuma oranının düşük olduğu ülkelerde çocukların üniversiteye girme oranı çok düşüktür. Bu yüzden İnebolu Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü kitap okunması konusunda bir proje başlatmış. İnebolu'da Mustafa Şerbetci İlköğretim Okulu'da ön ayak olmuş, bu çalışma bizlerin İnebolu'ya gelmesine neden oldu. İnebolu'yu babamın memleketi olarak görüyorum. Geçen yıl Türkiye genelinde biz bir kampanya başlattık. İş Bankası ile Çınar Yayınları ortak olarak 1 milyon Halime Kaptan'ı dağıttık. Karnesini getiren öğrenciye İş Bankası Halime Kaptanı hediye etti. Burada bizi mutlu kılan 1 milyon kitabın konusunu yaptığı kurtuluş savaşında Ankara'ya ve Afyon'a giden silah cephanenin İnebolu'dan Şerife Bacılarla getirilmesidir. İnebolu'da bir silah cephane fabrikası yoktur. Sivastopal'dan gelen silah cephane Kastamonulu Cideli bir kadın kaptan olan Halime Kaptan'ın kocasından kalan, tek kürekli ve yelkenli kayığı ile Karadeniz'in içinde bulunduğu savaş fırtınasının içinde korsanlık yaparak Kırım Sivastopal'dan gelen top silah ve cephaneyi İnebolu kıyılarına ulaştırıyordu. Kurtuluş savaşında çok önemli bir yeri olan Halime Kaptan'a bir saygı olarak bütün Türkiye'de okullara dağıttık. Daha sonrasında birçok valiliklerden bu kitap tekrar tekrar istenildi.Dolaylı olarak biz İnebolu'yu Kastamonu'yu gündeme getirdik. 1 milyon Halime Kaptan kitabı demek 4 kişilik bir aile düşündüğünüzde 4 milyon kişiye İnebolu'yu anlatmışız demektir. Turizm bakımından bölgeye bizim katkımız olacaksa mutluluk duyarız. Rıfat Ilgaz'ın 100. doğum yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Türkiye'de birçok ilde etkinlikler yapıldı. Pazartesi günü Antalya'da yapılacak. Ona da katılacağız. 21 Şubat tarihinde ise Londra'da yapılacak bu etkinlikte Kastamonu'yu ve Rıfat Ilgaz'ı anlatacağım. Yıllardır Rıfat Ilgaz basın tarafından pek anlatılmıyordu. Son yıllarda sadece Hababam Sınıfının yazarı olmadığı, başkada bir çok eseri olduğunu gördük. Rıfat Ilgaz'ın, Karadeniz'in Kıyıcığında, Sarı Yazma , Yıldız Karayel , Halime Kaptan en büyük yapıtlarından bazılarıdır. Çocuklara okutulması gereken 100 temel eserin arasında bu kitaplar vardır” dedi.

Bir çok kişinin katıldığı söyleşinin açılış konuşmasını yapan Hacı Murat Eroğlu, Mustafa Şerbetçi İlköğretim Okulu'nun daveti üzerine İnebolu'ya gelen Aydın Ilgaz ve Mehmet Saydur'a teşekkür ettikten sonra, ünlü yazarın hayatını anlatan 8 dakikalık Rıfat Ilgaz belgeseli katılımcılara izlettirildi. Daha sonra kürsüde söz alan Aydın Ilgaz, babasının hayatından söz etti. Aydın Ilgaz, babasından söz ederken halkın içinden çıkan bir yazarın halkının arasında 'Cide'nin papazını yakaladık' diye 70 yaşına rağmen zincirli bir şekilde sokak sokak gezdirildiğini dile getirdi. Ilgaz, “Yine bir panel düzenlenmişti. Panel sırasında yanıma gelen bir kişi Rıfat Ilgaz'ı tanıdığını ve 12 Eylül'de kendisini tutuklayan subay olduğunu söyledi. Daha sonra o subay gelen emir ile Rıfat Ilgaz'ı, halkın sorunlarını gören, yazan, düşünen insanların ne yaşadığını, neler çektirildiğini, örnek göstermek için gözleri kapalı ve zincirli bir şekilde sokak sokak gezdirmek zorunda kaldığını bundan dolayı özür dilediğini, kendisinin de bir süre sonra işten atıldığını belirttiğini söyledi” dedi.

Aydın Ilgaz, Rıfat Ilgaz'ın 1980'li yıllarda, 70 yaşına rağmen Cide'den İnebolu'ya buradan da Kastamonu Et Balık Kurumuna gönderildiğini ve orada ki soğuk hava depolarındaki soğuğa rağmen 4 gün ayakta bırakıldığını söyledi.Yapılan söyleşinin ardından Mustafa Şerbetçi İlköğretim Okulu adına, İnebolu'daki eğitime katkılarından ve katılımlarından dolayı Aydın Ilgaz'a İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Yaşar tarafından plaket verildi. Yaptığı sunumdan ve katkılarından dolayı Mehmet Saydur'a ise plaketi İnebolu MYO Müdürü Anıl Çokgürses verdi.
Kaynak: İHA