Bakan Günay Efes İle KOMER'i Ziyaret Etti

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Efes Antik Kenti ile Kuşadası Kongre Merkezi'ni ziyaret etti.

Bakan Günay Efes İle KOMER'i Ziyaret Etti
Çeşitli incelemelerde bulunan Bakan Günay, hem AK Parti'nin İzmir'e seçim taahhütleri arasında bulunan Antik Efes limanı projesinin hazırlıkları hem de tamamlanmak üzere olan Kuşadası Kongre Merkezi ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Uçakla önce İzmir'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha sonra karayolu ile Efes Antik Kentine geçti. Beraberindeki heyet ile birlikte doğrudan Efes Antik Kenti içerisindeki ünlü liman caddesine giden Bakan Günay, zaman zaman Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal'a sorular sorarak bilgi aldı. Daha sonra liman caddesinin sonunda asılan hava fotoğrafı üzerinde Antik Efes Kentini denizle buluşturacak projenin hazırlıkları konusunda ayrıntılı açıklamalar yapan ve Bakan Günay'a bilgi veren Efes MüzesiMüdürü Cengiz Topal, Şirince deresinden başlayacak 5 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğindeki 6 bin 250 metrelik bir kanal açılacağını belirterek, mevcut Selçuk Havaalanı ile Efes arasından geçecek kanalın daha sonra denize kadar uzanacağını söyledi. Sadece mezarlık yakınındaki bir bağlantı noktasında problem olduğunu anlatan Cengiz Topal, batimetre ve dip taraması ihalesinin hazır olduğunu vurguladı. Jeofizik ve jeoradar ölçümü için Viyana Teknik Üniversitesinden bir bilim adamının önümüzdeki haftaiçerisinde Selçuk'a geleceğini anlatan Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal, "Paleojeografik araştırması halen devam ediyor. Ayrıca proje ile bağlantılı olarak Efes Antik Kentinin ana giriş kapısını da taşıyacağız. Bu yüzden kapıdan şu an bulunduğumuz limana kadar ziyaretçileri taşıyacak ulaşım araçlarına ihtiyacımız olacak" dedi.

Antik kente zarar vermeyecek lastik tekerlekli hafit ulaşım araçlarıyla sorunun çözülebileceğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bir yandan bakanlık olarak biz, yani Efes Müze Müdürlüğümüz, bir yandan DSİ ve DLH gibi Ulaştırma Bakanlığımızın ilgili birimleri hep birlikte çalışıyoruz. Efes Limanı projesi hakkında bu yaz içerisinde somut bazı adımlar atma yönünde gayretlerimiz var. Arkadaşlarımız etüdlerini tamamlıyorlar. DLH, DSİ ve Kültür VarlıklarıGenel Müdürlükleri önümüzdeki günlerde Ankara'da bu konuda bir toplantı yapacaklar. Bu yaz içerisinde arazide gözle görülür bir çalışma yapmak istiyoruz. Mevcut su bağlantısı buraya seyrüsefer için yeterli değil. Ulaştırma Bakanlığı buraya başka bir hattan su pompalamayı planlıyor. Arkadaşlarımızın yaptığı incelemeye göre sonuçlar iyi, çünkü deniz seviyesinin üzerindeyiz. Deniz seviyesinin altında kalma kaygımız kalmadı. Ayrıca önümüzdeki süreçte kapıların yerini değiştirmek ve alt kapı girişini limantarafından vermek istiyoruz, ki Efes'e girenlerin bu liman caddesinin, limanın ve caddenin tam karşısındaki tiyatronun görkemini görmesini sağlamak istiyoruz. Yapacağımız bu çalışmalarla yaz sonunda hepimiz Efes'in daha görkemli şekilde ortaya çıktığını göreceğiz". KOMER EYLÜL'DE İLK KONUKLARINI AĞIRLAYACAK Efes antik kentinin ardından Kuşadası'na geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yapımı süren Kuşadası Kongre Merkezini (KOMER) ziyaret etti. Burada Aydın Valisi Kerem Al ve Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün ile şirket yetkilileri tarafından karşılanan Bakan Günay, inşaatı gezerek son durumu hakkında bilgi aldı. Bakan Günay'a kongre merkezi ile bilgi veren KOMER Genel Müdürü Cemil Bayraktar, toplam 19 bin metrekare yer ve duvar seramiğini 5 milyon 500 bin liraya aldıklarını ve tamamınıngeldiğini belirterek, seramik döşemelerinin başladığını, öte yandan merkezi ısıtma ve soğutma sistemi montajının da 15 şubat tarihinde başlayacağını açıkladı.

Yürüyen merdiven, asansörler ve koltuklar ile ilgili 2 aydır leasing şirketi ile yaşanan bir sorun nedeniyle gecikme olduğunu kaydeden Cemil Bayraktar, asma tavanların yapımının sürdüğünü, ayrıca tüm elektrik ve kablolama işlemlerinin bittiğini ifade etti. Bayraktar, "Akustik ile ilgili proje çizimleri tamamlandı. Özellikle büyük salonlarımızda ahşap ve kumaşlar kullanılarak bu sorun çözülecek. Çevre düzenlemesi ile ilgili Ege Üniversitesi ile görüştük. Proje için para ödemeyeceğiz. Sadece çizim veişçilik ücreti ödeyeceğiz. Bitkiler Orman Bakanlığı tarafından karşılanacak" dedi. 100 MİLYONLUK YATIRIM VAR, KANALİZASYONU YOK Bu arada, kongre merkezinin kaba inşaatının tamamlandığını, ince inşaatının da bitmek üzere olduğunu anlatan KOMER Genel Müdürü Cemil Bayraktar, Kuşadası Kongre Merkezi ile ilgili çok önemli bir gerçeğin altını çizdi. En geç temmuz ayı sonunda açılması planlanan kongre merkezine 100 milyon liralık yatırım yapıldığını, ancak bir kanalizasyon şebekesinin bile olmadığına dikkati çeken Bayraktar, "Yabancılar duymasın bunu, çünkü rezil oluruz. Kanalizasyon olmadığından foseptik açtık. Bu yüz karası bir şey,ama yapabileceğimiz bir şey yok" dedi.

Bunun üzerine söz alan Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Kuştur bölgesinin hiçbir altyapısının olmadığını vurgulayarak, "Kuşadası'nın kuzey havzasında hiç altyapı yok. Bu konuda İller Bankası tarafından bir proje hazırlandı. Son meclis toplantısında borçlanma yetkisi aldık. İller Bankasından onay çıktı. İller Bankasından aldığımız bilgiye göre yaklaşık 25 milyon liraya mal olacak altyapı projesinin tamamlanması üç yıl sürecek. Ama o güne kadar, yani geçiş döneminde su ve kanalizasyon sorununageçici çözüm bulmak zorundayız" dedi.

Kuşadası kongre merkezine her ay uğradığını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise beklenmedik gecikmeler yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Bu çapta, bu görkemde bir kongre merkezi Türkiye'de hiç yok. Kamu iştirakiyle yapıldığı için bazı gecikmeler yaşandı. Eylül ve ekim aylarına kongre talepleri var. Eğer en geç temmuzda merkezin yapımı tamamlanırsa ilk kongremizi bu yıl yapacağız. Bu proje sadece Kuşadası'na değil Ege bölgesine büyük katkı sağlayacak. Ayrıca altyapının bir an öncebitirilmesi için bizler de gereken desteği vereceğiz. Kanalizasyon ve su sorununun bir an önce çözülmesi lazım" .