Kırgızistan'da 4 Türk'e Fahri Profesörlük ve Doktora Ünvanı Verildi

Kırgızistan’ın 80 yıllık Yusuf Balasagun Milli Üniversitesi 4 Türk'e aynı anda profesörlük ve doktora unvanı verdi.

Kırgızistan'da 4 Türk'e Fahri Profesörlük ve Doktora Ünvanı Verildi
Köklü bir geçmişe sahip olan üniversitenin bilim kurulu, Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Necati Çetinkaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'a fahri profesörlük, Avrasya Kalkınma Platformu Genel Başkanı Hasan Cengiz ile Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a fahri doktora unvanını layık gördü. Bir çalışma ziyareti için Kırgızistan’da bulunan heyete, üniversitede düzenlenen tören ile unvanları takdim edildi.Türkiye’de az sayıda kişiye verilen fahri profesörlük unvanı, Kırgızistan’ın Yusuf Balasagun Üniversitesi bunu iki Türk siyasetçisine layık gördü. Yine üniversite özellikle Avrasya coğrafyasına yaptığı hizmetlerden dolayı Avrasya Kalkınma Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cengiz’e de fahri doktora unvanı verdi. Üniversitenin merkez kampüsünde düzenlenen törene gelen Türk heyetini, üniversite öğrencileri Türkiye ve Kırgızistan bayrakları ile coşkulu bir şekilde karşıladı.Rektör İskender İsamidinov’un özel ilgilendiği heyet daha sonra üniversitenin akademisyenleri ve öğrencilerinin doldurduğu salona geçti. Burada bir konuşma yapan Rektör İsamidinov, bilim kurulunun 30 Kasım 2012’de yaptığı toplantıda bu isimlere doktora ve profesörlük unvanı vermeyi kararlaştırdığını söyledi.

İsamidinov, üniversitenin tarihçesinden de bahsederek, bu durumun ilk olduğunu, ilk kez iki kişiye fahri profesörlük, iki kişiye de fahri doktora verildiğinin altını çizdi. Rektör İsamidinov, daha sonra tek tek unvanları ve cübbeleri takdim etti.Profesörlük unvanını alan AK Partili Necati Çetinkaya, bu unvanı kendilerine layık görenlere teşekkür ederek, uzun süre devlette görev yaptığını ve Türkiye’de en uzun valilik yapan birisi olarak artık bu üniversitenin bir üyesi olduğunu dile getirdi. Üniversitenin artık öğretim görevlisi olduğunu ve bundan onur duyduğunu kaydeden Çetinkaya, öğrencilere ve akademisyenlere “iki ayrı ülke ama bir milletiz. Birbirimizi özlemiştik, bu özlemi gideren rektöre şükranlarımı sunuyorum” diye seslendi. Çetinkaya, salondakilere Türkiye ile Kırgızistan’ın tarihi gönül bağlarından bahsederek, bugünün kendisi için tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Yine kendisine fahri profesörlük verilen Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da çok mutlu olduğunu belirterek, bu unvanı kendisine layık görenlere teşekkür etti.Avrasya ülkelerindeki çalışmaları ile fahri doktora unvanına layık görülen Avrasya Kalkınma Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz de duyduğu gururu paylaştı. Yeni kurulan Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği’nin önemine dikkat çeken Cengiz, bu kapsamda Bişkek’te olduklarını, cumhurbaşkanından meclis başkanına kadar devletin zirvesi ile görüştüklerini ve birliğin resmen kurulduğunu söyledi.

Cengiz, birliğin kurulmasında katkıları olanlara teşekkür etti.Üniversite yönetimi program sonrasında Türk heyetinin onuruna yemek verdi .