Bursa'da 'Anadolu Ağabeyleri' Paneli

Bursa'da 'Dünyayı Aydınlatan Anadolu Ağabeyleri-Mehmet Fırıncı" paneli düzenlendi.

Bursa'da 'Anadolu Ağabeyleri' Paneli
Risale Akademi, Bediüzzaman'ı Anma ve Anlama Platformu ile Büyükşehir Belediyesi tarafından Merinos AKKM'de “Dünyayı Aydınlatan Anadolu Ağabeyleri -Mehmet Fırıncı" paneli tertiplendi. Programa Mehmet Nuri Güleç (Mehmet Fırıncı) de katıldı.

Kur'an tilaveti ve slayt gösterisinin ardından söz alan Bursa Bediüzzaman Platformu Başkanı Doç. Dr. Fikri Pala, "Bediüzzaman'ın etrafında ihlas ve samimiyetle hizmet edenlerden birisi de Mehmet Fırıncı ağabeyimizdir. Bediüzzaman'ın kahraman talebelerinden Mehmet Fırıncı'nın vasfı, diğer nur ağabeylerimiz gibidir. Ağabeylerimiz üstatlarına 'anam babam sana feda olsun ya üstad' demiştir. Izdıraplar onları yıldırmamış. Hayatlarını bu necip milletin saadetine hizmet için geçirdiler" dedi.

Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek ise, Anadolu ağabeylerini anmanın kendileri için bir vicdan borcu olduğunu ifade ederek, "Ağabeylerimizin bu konuda bir talebi olmadı. Bu şahsiyatları unutamayız. Onlara teşekkür borçluyuz. Üstadı hayattayken tanıyan ve ona hizmet eden ağabeylere ‘son şahitler’ deniliyor. Bu panellerin devamını diliyorum. Bu son şahitlerin daha da fazla anılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, önemli şahsiyetlerin anlatılmasının mühim olduğunu dile getirdi. Altepe, “Bizim üzerimizde büyük bir yük var. İnsanlar bu dünyaya bir şeyler bırakmak için geliyor. Onun için bu dünya rahat etme yeri değil, çalışma yeridir. Atalarımız idealleri uğruna savaştı. Bu güzel dinin ve ahlakın yaşaması için mücadele ettiler. Bizler de aynı neslin devamı olarak aynı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“DİN VE FEN BİLİMLERİNİN BİR ARAYA OLMASI IRKÇILIĞI ÖNLEDİ”
Açılış konuşmalarının ardından ‘Mehmet Fırıncı'nın hayatı, fikirleri ve görüşleri’ konulu panele geçildi. Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy başkanlığında düzenlenen panelde söz alan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mehmet Nuri Güleç’in (Mehmet Fırıncı) hayatının herkese örnek olması gerektiğini belirtti.

Programı düzenleyenlere teşekkür eden Tarhan, panel sayesinde birçok unutulmuş değerlerin tekrar hatırlanmasının sağladığını kaydetti.

Bediüzzaman’ın fikirlerinden örnek veren Tarhan, “Bediüzzaman, her zaman din bilimleri ile fen bilimlerinin bir arada okutulmasının üzerinde durdu. Bu hareket ikisi bir araya gelmediği zaman ırkçılık şeklinde ortaya çıkabiliyor. Türkiye’de bu unsurların olması ile radikalleşme önlendi. İslam’ın barış ve aydınlık yönü ortaya çıktı” dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise, Bediüzzüman Said Nursi’nin hayatı ve geçtiğimiz hafta vefat eden Mustafa Sungur’u anlattı. Özdemir, Bediüzzaman’ın fikrinin dünyaya yayıldığını ifade ederek, “Mehmet Fırıncı ağabeyimiz 70 yaşında bile diyar diyar gezdi. Herkes onu ‘Fırıncı Ağabey’ diye anlatır. Eğer İngilizce’ye ‘ağabey’ kelimesi girerse bu ağabeylerimiz sayesinde girecek. Bugün İslam’ın ve Kuran’ın mesajının yayılmasında Fırıncı ağabeylerinin gayretleri, ihlasları ve samimiyetlerine borçluyuz” diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, Mehmet Fırıncı ile hatıralarını davetlilere anlattı. Arınç, “Fırıncı ağabeyimiz güler yüzlü, alçak gönüllü, dikkatli bir insandır. Üstad, ‘unutmak ehemmiyet vermemektir’ der. Bu yüzden Fırıncı ağabeyimiz buna dikkat eder. Mehmet Fırıncı ağabey, güzel İstanbul Türkçesi konuşan birisi. Fırıncı ağabeyimiz hoş sohbet bir insan” dedi.

Araştırmacı-yazar İhsan Atasoy’un konuşmasının ardından panel sona erdi. Konuşmaların ardından panelistlere plaket verildi.

Kaynak: İHA