Sanayide Başarılı Olan Gaziantep Eğitimde Türkiye Ortalamasının Gerisinde

Türkiye'nin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Gaziantep'in eğitimde aynı başarıyı yakalayamaması şehrin önde gelenlerini kara kara düşündürüyor.

Sanayide Başarılı Olan Gaziantep Eğitimde Türkiye Ortalamasının Gerisinde
Şehirde çok sayıda hayırsever bulunmasına rağmen okulların önemli bölümünde hala çift tedrisatla eğitim yapılması başarıyı da olumsuz etkiliyor. Yoğun göç alan il eğitimde Türkiye ortalamasının çok gerisinde yer alıyor. Gaziantep'te oda başkanları ve sivil toplum kuruluşları (STK), ilin eğitim sorununu masaya yatırdı. Vali Erdal Ata, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin'in de katıldığı toplantıda sivil toplum örgütlerinden eğitim konusunda destek istendi. Gaziantep’in ekonomide yakaladığı başarıyı eğitimde de yaşanması için gayret ettiklerini belirten Vali Erdal Ata, STK’lardan destek isteyerek, el ele verip eğitim sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini vurguladı. Gaziantep’in eğitimde Türkiye ortalamasının Son sıralarda yer almasının birçok nedeni olduğunu söyleyen Vali Ata, şehrin çok fazla göç aldığını ve okul sayısının yetersiz olduğunu açıkladı.

Ata, “Meslek kuruluşlarından arkadaşlarla el ele verelim ve eğitimle ilgili sorunu bir an önce çözelim. Çocuklarımızı iyi yetiştirirsek bundan hem Gaziantep, hem de Türkiye kazançlı çıkar. Aksi taktirde çocuklarımız çeşitli suç örgütlerinin başta terör örgütü olmak üzere, çıkar amaçlı örgütlerin kucağını düşer. Bu şehirde yaşayan herkesin elini taşın altına koyarak fedakârlık yapmasını istiyoruz.” dedi.

Eğitime yaklaşık 155 milyon liralık kaynak sağlandığını dile getiren Ata, çocuklardan şu anda başarı beklemeye pek fazla haklarının olmadığına dikkat çekti. Ata, “Okullarımızın büyük bir çoğunluğunda ikili eğitim yapılıyor. Bazı okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 55-60’ı buluyor. Gücü yeten odaların bir tane, ya da iki odanın bir araya gelerek okul yapmasını istiyoruz. 3 yıllık dönem içerisinde 9 bin 300 derslik yaptırmamız lazım. Bu konuda her türlü yardım ve desteğe ihtiyacımız var.” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Gaziantep’te bin 65 tane okul, 11 bin 812 derslik, 478 bin 237 öğrenci, 16 bin 620 öğretmen, 3 bin 500 civarında da öğretmen açıkları olduğu bilgisini verdi. Okul sayısı oranının yeterli olmadığını söyleyen Ekrem Serin, en büyük sorunlarının da okul yapımında arsa bulmak olduğunun altını çizdi. Serin, “104 tane okul inşaatımız devam ediyor. Öğrencilere fiziki imkan sunarsak, onlara ne kadar az öğrencinin bulunduğu sınıflarda eğitim verirsek, başarının da artacağı kanaatindeyiz. İlimizde 504 bin kişi okuma yazma bilmiyor. 621 bin kişi sadece ilkokul mezunu. Bu noktada yaşanan sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Oda başkanları ise yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldikten Sonra, eğitim için üzerine düşen ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler.