82'lik Ninenin Organları 3 Kişiyi Hayata Bağladı

Bursa’da yüksekten düşerek hayatını kaybeden 6 çocuk, 14 torun sahibi 82 yaşındaki Sünbül Gıdak, organlarıyla 3 kişiye hayat verdi.

82'lik Ninenin Organları 3 Kişiyi Hayata Bağladı
Sünbül ninenin 2 organını almak için ise 8 hasta heyecanla tahlil sonuçlarını bekledi.

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi’nde oturan Sünbül Gıdak, balkondan düşerek hayatını kaybetti. 6 çocuk ve 14 torun sahibi olan Sünbül ninenin karaciğer ve 2 böbreği Bursa’da organ bekleyen hastalara nakledildi. Karaciğer, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde organ bekleyen hastaya nakledildi. 2 böbrek ise Bursa’da özel bir hastanede nakil bekleyen hastalara nakledildi.

Sünbül ninenin organları 4 saatlik ameliyatın ardından çıkarılarak özel bir hastaneye götürüldü. Organların bu hastaneye gelmesinin ardından, Doktorlar organ nakil kayıt sisteminde bekleyen hastalara telefonla haber verdi. Sevinçli haberi alan nakil hastaları işlerini güçlerini bırakarak hastaneye koştu. Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’nın ilçelerinden gelen hasta ve yakınları, Sünbül ninenin 2 böbreğinden birine sahip olmak için heyecanla bekledi. Hastaların yüzlerinden, “Acaba bana uyacak mı?” ifadesi okunurken, nakil bekleyen hastaların yakınlarının ellerinin titrediği gözlendi. “ÇIKMAYINCA HÜZÜNLENİYORUZ” 10 yıldır diyalize girdiğini ve daha önce de çağrıldığını ifade eden Levent Arslan, “Hep nakil gelecek ümidiyle bekliyoruz. Şu anda da bir sevinçli haberin gelmesi için bekliyoruz. Mustafakemalpaşa ilçesinden geldim. Daha önce de geldim. Tabii organ bize uymayınca hüzünlenmiyoruz dersek yalan olur. Bir taraftan hüzünlenirken, diğer taraftan organın bizim gibi nakil bekleyen başka bir arkadaşımıza takılmasına da seviniyoruz. Bizim yaşamamız için insanlarımızın organları bağışlaması gerekir” dedi.

7 yıldır diyaliz makinesine bağlandığını belirten Engin Yaşar, “Telefon ettiler nakil olacak diye. Biz de geldik bekliyoruz. İnşallah sevindirici bir haberle buradan ayrılırız. Ancak çıkmazsa da üzülmeyiz. Bana uymasa da bir başka arkadaşımıza uyacak. Biz de onlar kadar mutlu oluyoruz” diye konuştu.

Daha önce de 1 defa geldiklerini ancak tahlil sonuçlarının ardından organın kendisine uymadığını, kalp sorunu çıktığını dile getiren 59 yaşındaki Salih Coşkuner, yeniden ümitli bekleyişe başladıklarını dile getirdi. Coşkuner’in eşi Elmas Coşkuner ise böbreğin çıkması için dua ettiğini belirtti.

3 yıldır diyalize girdiğini belirten 38 yaşındaki Hasan Çakır da organ bekleyen diğer hastalar gibi ümitli olduklarını söyledi.

Diyaliz makinesinde bağlı iken bırakıp geldiğini söyleyen Çakır da heyecanla beklemeye başladı.

ÖRNEK DAVRANIŞ Yaptıklarının hayırlı bir iş olduğunu ve herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini ifade eden Sünbül ninenin 47 yaşındaki oğlu Ahmet Gıdak, vatandaşların organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istedi. Doktorların verdiği bilgilerden sonra organ bağışına karar verdiklerini ifade eden oğul Gıdak, annelerinin vefat ettiğini ancak organlarının başka canlarda yaşayacağını söyledi.

Sünbül ninenin torunu Can Erdinç Gıdak ise, ninelerini çok sevdiğini ve hayırlı bir işe vesile oldukları için mutlu olduklarını söyledi.

Saatler süren ameliyatın ardından yorucu bir gün geçiren Çekirge Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu ve Organ Nakil Koordinatörü Opr. Dr. Timur Didinen, 1 ay içerisinde 3 organ bağışının yapıldığını belirterek, “Vatandaşlarımız, yeter ki organ bağışlayarak başka hastalara umut olsun, biz burada sabaha kadar bekleriz. Diyalize giren, organ nakli bekleyen vatandaşlarımızın bazen yürek burkan hikayelerini dinliyoruz. Bu hastalarımız böbrekleri çalışmadığı için suya hasret kalıyorlar. Vatandaşların bunu göz önünde bulundurarak organ bağışında bulunması lazım” dedi.

Yüksekten düşme sonucu ağır yaralanan 82 yaşındaki Sünbül ninenin beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten Didinen, “Torununun torununu gören bir kişiden organ nakli gerçekleştiriyoruz. Böbrek ve karaciğerde herhangi bir sıkıntı yok. Gayet sağlıklı” diye konuştu.

Torununun torununu gören Sünbül nine, Kırklareli’ne bağlı Karahamza köyünde kılınacak cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verilecek .
Kaynak: İHA