Hristiyanların Kutsal Bayramı Noel Dünyanın Çeşitli Ülkelerinde Kutlanıyor

Hristiyan inancına göre "İsa Mesih'in doğduğu gün" olarak tanımlanan ve dünya genelindeki Hristiyanlarca 25 Aralık'ta kutlanan Noel, yapılan ayin ve etkinliklerle kutlanmaya başlandı.


-Vatikan'daki kutlamalar-

Katolik inancının kalbinin attığı yer olan Vatikan'da Noel, Papa 16. Benediktus'un yönettiği ve "Tanrı adına şiddete başvuranların bundan vazgeçmesini istediği" ayinle başladı.

Vatikan'ın ünlü Aziz Pietro Bazilikası'nda dün akşam yapılan Noel Ayini'ni yöneten ve konuşma yapan Papa ''Tanrım, sen, senin adına şiddete başvurmayı zorunluluk olarak hissedenleri aydınlat, onlara gerçek yüzünü görmelerini sağla'' diye dua etti.

Papa, ''Bizim dinimizin doğduğu yerde Hristiyanlar yaşamaya devam edebilirler'' dileğini ifade ederek, Hristiyan dininin doğduğu bölgede yaşanan son gelişmeler nedeniyle Hristiyanlar arasında artan endişelere dikkati çekti ve Hristiyanlarla Müslümanların barış içinde yan yana yaşayabileceğini söyledi.

-Beytüllahim'deki kutlamalar-

Hz. İsa'nın doğum yeri olduğu için Hristiyanlar için diğer önemli bir mekan olan Batı Şeria'daki Beytüllahim kentinde de Noel, Hz. İsa'nın doğduğuna inanılan Doğuş Kilisesi'nin etrafında toplanan binlerce Hristiyan tarafından kutlanmaya başlandı.

Kutlamalar, izcilerden oluşan grubun düzenlediği geçit töreni, Ürdün-Filistin Patriği Fuad Tıval'in kutlama alanına gelmesiyle sona erdi.

Doğuş Kilisesi'nin etrafındaki cadde ve sokaklar çanlar, renkli ışıklar ve Noel ağaçlarıyla süslenirken, kilisenin yanında yer alan 16 metre uzunluğundaki yapay çam ağacı, fanuslar ve rengarenk lambalarla ışıklandırıldı.

Kutlamalar 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece yarısı düzenlenen ayinle de ruhani bir boyut kazandı.

-Suriye'deki kutlamalar-

Noel, kanlı çatışmalara sahne olan Suriye'de de Hristiyan azınlık tarafından kutlandı.

Suriye'nin başkenti Şam'da dün düzenlenen Noel ayini, görevine yeni atanan Yunan Ortodoks dini lideri Patrik 10. Yuhanna Yazigi tarafından yönetildi. Noel ayinine katılan bini aşkın Hristiyan, ülkede 2 yıldan beri süren kanlı çatışmalardan sonra Suriye'ye barışın geri dönmesi için dua etti.

Noel'in genellikle gece yarısı kutlandığı Suriye'de, başkent Şam'daki güvenlik kaygıları nedeniyle bu yıl Noel yerel saatle 18.00'de kutlanmaya başlandı.

Suriye'de çoğunluğu Yunan Ortodoks kilisesine mensup 1,8 milyon kadar Hristiyan'ın yaşadığı tahmin ediliyor.

Suriyeli Hristiyanlar, ülkede son iki yıldır yaşanan ve 44 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği çatışmalar karşısında tarafsız kalmayı sürdürürken, ülkedeki pek çok kilise lideri, aşırıcılığın tırmanması endişesiyle Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i destekliyor.

-Irak'taki kutlamalar-

Noel'in kutlandığı diğer ilginç bir ülke ise 2003 yılında ABD tarafından işgal edilmeden önce 50 bin olan Hristiyan nüfusunun şimdilerde 10 bine düştüğü Irak oldu.

Irak'ın Kerkük kentinde yaşayan Hristiyan Iraklılar, El-Kalb el-Akdes Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayininde, Irak başta olmak üzere dünya barışı için dua etti.

Kerkük Başpiskoposu Louis Sako'nun yönettiği, ilahi ve duaların okunduğu ayine katılan Hristiyanlar, mum yakarak dua ettikten sonra Noel'i kutladı. Ayin sırasında Başpiskopos Louis Sako, Hz. İsa'nın dünyaya gelişini anlatan bir metni kilisede bulunanlara okudu.

-Afganistan'da Noel kutlaması-

Noel kutlamalarının yapıldığı en ilginç ülkelerden biriyse, Hristiyan azınlığın bulunmamasına karşın, 66 bini ABD ordusuna mensup olmak üzere 97 bin yabancı askeri barındıran Afganistan oldu.

Afganistan'da konuşlanan NATO askerleri, Noeli bulundukları askeri üslerde Noel şarkıları söyleyerek ve Noel yemekleri yiyerek kutladı.

Başkent Kabil'de bir kilisede dün erken saatlerde düzenlenen Noel ayinine katılan NATO askerleri Noel şarkıları söyleyerek ve mumlar yakarak Noeli kutladı.

Afganistan'da, 4 bin 500 askerle 3. en büyük askeri gücü bulunduran Alman askerleriyse Noeli Afganistan'ın Mezarı Şerif kentindeki Alman kampı Marmal'da kutladı. Bazı askerlerin trompet çaldığı Marmal kampında da Noel şarkıları söyleyen askerler mumlar yakarak Noeli kutladı.

-Balkanlardaki kutlamalar-

Noel dolayısıyla Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Hırvatistan'daki çok sayıda Hristiyan kiliselerde biraraya gelirken birçok kilisede geleneksel Noel ayinleri düzenlendi.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın merkezindeki Katolik katedralinde düzenlenen ayini, Bosna-Hersek Kardinali Vinko Pulyiç yönetti. Buradaki ayine, Noel'in gelişini kutlamak için toplanan Katoliklerin yanı sıra, komşuların bayramını kutlayan bazı diğer din mensupları da katıldı.

Noel vesilesiyle, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Meryem Ana kilisesi, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Zagreb Katedrali'nde düzenlenen ayinlere de çok sayıda kişi iştirak etti.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te tertip edilen ayinde ise Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da hazır bulundu. Karadağ ve diğer bölge ülkelerinde de yapılan ayinlerde Hristiyanlar, ilahi ve dualar okudu, mum yakarak Noel'i kutladı.

Muhabir: Ekip / Alp Ertunga Karaca

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA