Organik kivi geçim kaynağı oldu

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, Karadeniz'de fındığa alternatif ürün olarak yaygınlaştırılması hedeflenen kivi üretimine 2 ağaçla başlayan çiftçi, yılda topladığı 2 ton meyveyi pazarlıyor.

Organik kivi geçim kaynağı oldu
Evinin bahçesinde hobi amaçlı kivi yetiştirme başlayan Mehmet Acar, özellikle fındıkta verimin düşük olduğu yıllarda üreticiyi destekleyici ürün özelliği gösteren meyvenin Karadeniz'de yaygınlaştırmasını yönelik verilen desteklerden faydalanarak ağaç sayısını arttırdı.

Yaklaşık 1 dönümlük bahçesine diktiği kivi ağaçları büyüyen ve meyve veren Acar, organik ürünlerini pazar esnafının yanı sıra manavlara satmaya başladı.

Mehmet Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle kivi bahçesini büyüttüğünü, yılda elde ettiği 2 ton organik ürünü de pazarladığını söyledi.

Ürünlerini zaman zaman il dışına da sattığını ifade eden Acar, şunları kaydetti:

''Kivi yetiştiriciliğe 1994'te hobi olarak başladım. Daha sonraki yıllarda meyve üretiminin desteklenmesiyle, ilgili müdürlüğe müracaat ettim. Ziraat mühendislerinin desteğiyle bahçemi oluşturdum. Yetiştirdiğim organik kivilere talep çok fazla. Yılda topladığım 2 ton kivinin oranını arttırmaya çalışıyorum. Özellikle manavlardan büyük oranda sipariş alıyorum. İlçemizde her geçen gün üretici sayısı ve kivi üretimi artıyor. Bu da önemli bir ekonomik girdi sağlıyor.''

Alaplı'da 82 ton kivi yetiştiriliyor

Alaplı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rafet Yılmaz da ilçede kivi üretiminin 10 yılda yaygınlaştığını, üreticilere gerekli desteği verdiklerini belirtti.

Dağınık alanlarda yapılan kivi üretiminin her geçen gün arttığına işaret eden Yılmaz, ''Yaklaşık 55 dekar alanda kivi yetiştiriciliği yapıyor. Çiftçilerimiz yılda 82 ton kivi topluyor. Bu oranın artması için çalışıyoruz. Karadeniz'de kivi yetiştiriciliği her geçen gün yaygınlaşıyor'' diye konuştu .