Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Vefatının 329. Yıl Dönümünde Hatimlerle Anıldı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, Osmanlı Devleti sadrazamlarından Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, vefatının 329. yıl dönümünde hatimlerle anıldı.

Kara Mustafa Paşa Camii'nde düzenlenen programa çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, Merzifonluların övünerek yad ettiği Kara Mustafa Paşa’nın, günümüzdeki başbakanlık statüsüne eş değer görevlerde bulunduğunu söyledi.

Başkan Aydınlı, şöyle dedi:“Şehrimiz ve ülkemize kalıcı hizmetler yapmış olan paşamızın eserlerini ayakta tutmak boynumuzun borcudur. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, 1634 yılında Merzifon'a bağlı Marınca köyünde dünyaya gelmiş olup, babasının yakın arkadaşı olan Köprülü Mehmet Paşa tarafından korunup yetiştirildi. 1676 yılında Fazıl Ahmet Paşa'nın ölmesi üzerine, 41 yaşında iken sadrazamlığa getirildi.

En büyük hayali Kanuni devrinin güç ve itibarını Osmanlı Devleti'ne yeniden kazandırmaktı. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, hayatını bu tür amaçlara adadı. Osmanlı-Rus Savaşı'nda padişahla birlikte sefere katılan Kara Mustafa Paşa, 2. Viyana Kuşatması'nın hüsranla sonuçlanması üzerine idam edildi. İdam edilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın başı İstanbul’a getirildi.

Gövdesi ise Belgrad'da gömüldü. Kendisini rahmetle anıyoruz.” Kara Mustafa Paşa Camii'nde, Merzifon Belediyesi, müftülük, Memur ve İşçi Derneği (Reyhan-Der) ve Radyo Hayat’ın katkılarıyla düzenlenen programda, vatandaşlara helva ikram edildi .