Rtük Başkanı Dursun: Karasal Yayın İhalesiyle Lisans Kaosunu Sona Erdireceğiz

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, 2015 yılına kadar tamamlanması planlanan sayısal karasal yayın ihalesinin Türkiye yayıncılığı açısından dönüm noktası olacağını ifade etti.

Rtük Başkanı Dursun: Karasal Yayın İhalesiyle Lisans Kaosunu Sona Erdireceğiz
Karasal yayın yapan yayıncı kuruluşların 18 yıldır lisanssız bir şekilde faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Dursun, ihale ile lisanssız kaos ortamının sona erdirileceğini ifade etti.

RTÜK, karasal sayısal yayına geçiş ve uygulama takvimi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. İstanbul Ataköy WOW Otel’de düzenlenen toplantıya RTÜK Başkanı Davut Dursun’un RTÜK üyeleri, ulusal ve yerel radyo ve televizyonların temsilcileri katıldı.

Toplantıdan önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan RTÜK Başkanı Davut Dursun, toplantıda sayısal yayıncılığa geçiş için yapılacak olan karasal frekansları için yapılacak ihale sürecini, şartlarını ve yayın kuruluşlarının sorularını değerlendireceklerini belirtti.

RTÜK olarak Kasım ayında ‘Yayın Esas ve Usullerine İlişkin’ yönetmelik yayınladıklarını aktaran Davut Dursun, yönetmelikte karasal yayın yapan kuruluşların, karasal alanda lisans alabilme şartlarının belirlendiğini aktardı. Türkiye’de 1994’den bu yana karasal ortamda yayın yapan özel yayın kuruluşlarının lisansları bulunmadan yayın yaptığını ifade eden Dursun, “1994 yılında 3984 sayılı yasa çıktığında o günkü kanun koyucu şöyle bir düzenleme yapmıştı. Yasanın çıktığı tarihte fiilen yayında olan kuruluşlara, herhangi bir yerden izin almadan, tahsis almadan, herhangi bir lisansa sahip olmadan fiilen yayında olan kuruluşlara, frekans tahsis ihalesine kadar yayınlarını sürdürme hakkı vermişti. Frekans ihalesinin de 6 ay içinde yapılmasını öngörmüştü. Fakat ondan bu yana 18 yıl geçti. 18 yıldır defacto bir durumda herkes bulunduğu yerde fiilen yayınlarını sürdürdü.” şeklinde konuştu.

Yapmak istedikleri şeyin karasaldaki bu lisanssız kaos ortamını sona erdirmek olduğunu aktaran Dursun, sayısal lisans verilirken analog teknolojide yayın lisansının artık verilmeyeceğini ifade etti.

İhalede 33 ulusal, her bölgede 4 bölgesel kanal ve her ilde 7 yerel yayın kuruluşu lisansı için ihaleye çıkacaklarını belirten Dursun, “Dolayısıyla yerelde her yerde 7 kanalın satılacağını düşünmüyorum. Bir takım yerlerde 7 zorlanabilir ama bir takım illerde 7’nin dolma ihtimali olmayabilir.” diye konuştu.

İhalenin sonuçlanmasının ardından 2 yıllık bir geçiş süreci olacağını aktaran Dursun, 2015 yılı başından itibaren analog yayıncılığın sona ereceğini ifade etti.

Sürecin tamamlanmasının ardından Türkiye’de televizyon yayıncılığında dönüm noktası yaşanacağını aktaran Dursun şöyle konuştu: “Analog yayın sona erecek, sayısal yayınla tanışmış olacağız. Hem izleyiciye hem yayıncıya bir takım imkanlar getiriyor. Daha kaliteli bir yayın, yayın sayısında bir artış sağlayacak. Dolayısıyla hem yayıncı hem izleyici açısından önemli bir dönüm noktası olarak ifade ediyoruz.”Toplantıyı değerlendiren yerel televizyon temsilcileri de sayısal karasal yayın ihalesinin önemine işaret etti. Amasya Radyo Televizyon Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karataş ihale sürecinin en kısa sürede tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Yerel televizyonların belirsizlik yaşadığını aktaran Karataş, “Ne olduğumuz belli değil, bir tutar dalımız yok. Tabii ki ulusal kanallar da aynı durumda ama özellikle yerel televizyonlar eğer frekanslarına kavuşursa tam anlamıyla kimliğini bulursa, kendine çeki düzen verecektir ve ulusallarla yarışmaya başlayacaktır.” dedi.

Toplantı RTÜK üyelerinin yayın kuruluşu temsilcilerine bilgilendirme sunumları ile devam etti.