Özelleşecek Gediz Elektrik, Yatırımlarla Yoluna Devam Edecek

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. (GEDAŞ) İzmir İl Müdürü Mehmet Buharalıoğlu, özelleştirmeden sonra da yatırımlarına ara vermeden devam edeceklerini söyledi.

Buharalıoğlu, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK)’nun onayı ve Rekabet Kurulu’nun görüşü alındıktan sonra şirketin yeni sahiplerine devredileceğini bildirdi.GEDAŞ'ın TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesi dün yapıldı.

İzmir ve Manisa illerini kapsayan ihaleyi, 1 milyar 231 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu kazandı. Grup, devir tamamlandıktan sonra yaklaşık 2,5 milyon abonesiyle Türkiye’nin üçüncü büyük dağıtım bölgesini 24 yıl işletme hakkına kavuşacak. 2010’da yapılan ve iptal edilen ihalede verilen en yüksek teklif ise 1,9 milyar dolardı.Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Müdürü Buharalıoğlu, bugüne kadarki yatırımları, ihaleyi alan firmanın bundan sonra da hız kesmeden devam ettireceğini söyledi.

Buharalıoğlu, “Dün yapılan ihalenin sonucu Rekabet Kurulu’na bildirilecek. Kurulun görüşü alındıktan sonra resmiyet kazanacak. Sonra devir tarihi belirlenerek, kazanan firmadan ilk peşinatın ödenmesi talep edilecek. Ödemenin ardından devir fiili olarak gerçekleşecek.” dedi.

TEDAŞ ve GEDAŞ olarak ihtiyaç duyulan yerlerde mevcut sistemin daha işler hale getirilmesi için ilave altyapı yatırımları yaptıklarını belirten Buharalıoğlu, şunları kaydetti: “Bu yatırımlar, yeni firma tarafından devam ettirilecek. Sistem, devlet elindeyken olduğu gibi sıhhatli bir şekilde işleyecek. Yatırımlar da peyderpey yapılacak. Şebekelerin ıslahı devamlı yapılıyor, her yıl belli yerlerde yenilemeler oluyor.” İhaleyi alan Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, otomasyonla sayaçların uzaktan okunması ve şebekelerin yenilenmesine yönelik yaklaşık 600 milyon liralık yatırım yapacak. Yatırımlar, 2015 yılına kadar devam edecek .