Küçük ve Orta Ölçekli 1.000 Şirketin İhtiyacını Karşılayabilecek Kapasiteye Sahip Merkezdeki Kabinetler, Turkcell Mühendisleri Tarafından Geliştirildi. Üretilen Kabinetlerin İlerleyen Süreçte İhraç Edilmesi Planlanı

Turkcell, Ankara'da, ileri teknolojilerle donatılmış yeni nesil Olağanüstü Durum Merkezi'ni açtı. Merkezde, sunucu barındırma ve disk alanı gibi hizmetlerin yanı sıra yedekleme hizmetleri, sanal sunucular ve birçok yeni nesil bulut servisleri verilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Söğütözü'ndeki tesisin açılışında yaptığı konuşmada, bilgi güvenliğinin, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın gündemindeki bir konu olduğunu belirterek, bilgi güvenliğini çok önemsediklerini söyledi.

Türkiye'de bilişim sektörünün her yıl büyüdüğününün, data trafiğinin ve data miktarının çok hızlı arttığının altını çizen Acarer, bu nedenle data merkezlerinin sayısının da hızla artırılması gerektiğini ifade etti.

Acarer, kesintisiz hizmeti çok önemsediklerini dile getirerek, ''Bunu tüm bilişim sektöründeki işletmeler iyi biliyor. Olağanüstü bir durumda sistemin kesintiye uğraması, bizim için gerekçe değil. Mutlaka olağanüstü durum veri merkezlerinin oluşturulması gerekiyor. Burası da öyle geçiyor, o yüzden çok önemsiyoruz. Burayı ayrıca verilerin güvenliği, verilerin yurtdışına çıkmaması açısından da çok önemsiyoruz'' diye konuştu.

Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz de dünyada ve Türkiye'de teknoloji yatırımlarının artarak büyüdüğüne dikkati çekerek, bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok daha yoğun kullanılır hale geldiğini söyledi.

Türkiye'deki kurumların bilgi teknolojilerini her geçen gün daha yoğun kullanmaya başladığını, bu teknolojilerin, Türkiye'nin kalkınmasında büyük bir kaldıraç etkisi olduğunu ifade eden Kuruöz, şunları kaydetti:

''Bugün kurumların en önemli varlıkları insan ama bir o kadar önemli varlıkları da bilgileri. Bu bilgilerini Türkiye'deki kurumların da dünyada rekabet ettiği kurumlar kadar etkin bir şekilde yönetmeleri ve o ölçüde sahip çıkıp, koruyabilmeleri lazım. Türkiye'deki kurumların da artık merdiven altı veri merkezlerinde değil, dünyadaki çağdaşları gibi belli standartlardaki veri merkezlerinde korunması gerekiyor. Bugün Ankara'da açtığımız bu veri merkeziyle birlikte Ankara'daki veri merkezi kapasitemiz 1.000 metrekareye ulaşıyor. Toplam kapasitemiz de 7 bin metrekareye ulaşmış oluyor.

Bu veri merkezimizin tamamı Turkcell tasarımı olup, Turkcell'in yerli iş ortakları ile birlikte yapıldı. TİER 3 standardında bir veri merkezi hayata geçirdik. Bugün baktığınız zaman sadece bir GSM şirketi değiliz, iletişim ve teknoloji şirketiyiz. Mühendislerimizle dünya standartlarında yazılım geliştiriyoruz.

Bu veri merkezi, müşterilerimizin ve Turkcell'in datalarını kesintisiz bir şekilde saklayabilecekleri ve olağanüstü bir durumda tekrar onlara erişebilecekleri bir ortamı yaratmak için hayata geçirildi. Amacımız da, kesintisiz ve yüksek bir müşteri deneyimi sunabilmek.''

Dünyada enerji maliyetlerinin giderek arttığına işaret eden Kuruöz, veri merkezi denildiğinde ilk akla gelenlerden birinin enerji tüketimi olduğunu kaydetti.

Bu merkezi tasarlarken en önem verdikleri konuların başında, enerji verimliliğinin geldiğini anlatan Kuruöz, ''Bu merkezimiz, ekolojik dengeye daha duyarlı, ülkenin enerji tüketimine daha az yük getiren çevreci bir merkez olarak tasarlandı'' dedi.

Kuruöz, veri merkezinin birçok ilki barındırdığını, aydınlatma, iklimlendirme gibi pek çok konuda dünyanın en iyilerini örnek aldıklarını söyledi.

Bu tür merkezlerin, verilerin Türkiye'de saklanması açısından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Kuruöz, ''Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de kalması önemli bir avantaj'' diye konuştu.

Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da bugünün en önemli gündemlerinin başında, veriyi yönetmek ve barındırmanın geldiğini ifade etti.

Turkcell olarak, verilerin yedeklenebileceği, iş sürekliliğin kesintisiz şekilde sağlanabileceği bir platform oluşturduklarını belirten Kocabaş, ''Diyoruz ki işinizi teknoloji büyütsün. Teknoloji işine de sizlerle birlikte bizler bakalım, Turkcell baksın''

Konuşmaların ardından BTK Başkanı Acarer, Turkcell Genel Müdür Yardımcıları Kuruöz ve Koçabaş, merkezin açılışını yaptılar.

-Merkez 1.000 şirkete hizmet verecek-

Ankara'da Söğüzözü'nde 3,5 milyon lira ilave yatırımla kurulan Olağanüstü Durum Merkezi, küçük ve orta ölçekli 1.000 şirketin ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasiteye sahip. Ankara'daki Olağanüstü Durum Merkezi'nin, şirketler ve kurumların verileri için ikinci bir adres olması planlanıyor. Burada en temel sunucu barındırma ve disk alanı gibi hizmetlerin yanı sıra yedekleme hizmetleri, sanal sunucular ve birçok yeni nesil bulut servisleri verilecek. Ayrıca siber saldırılara karşı etkin DDOS koruma sistemleri ve güvenlik duvarı ile donatılmış veri merkezinde Turkcell Superonline fiber omurgası ile yedekli erişim altyapısı sağlanıyor.

Turkcell'in Türkiye'de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri, Söğütözü'ndeki merkezle birlikte toplamda 7 lokasyona çıkmış oldu. İstanbul'da Maltepe, Davutpaşa, Kartal, Dudullu, Yenibosna; Ankara'da Söğütözü'nde; İzmir'de Bornova'da bulunan veri merkezlerinin büyüklüğü 7 bin metrekareye ulaştı.

-Türk mühendis tasarladı-

Yeni nesil veri merkezinin içindeki kabinetler, Turkcell mühendisleri tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Turkcell, artık tüm veri merkezlerinde Türkiye'de üretilen ve Turkcell mühendisleri tarafından tasarlanan bu kabinetleri kullanacak. Üretilen kabinetlerin bölgede ihraç edilmesi planlanıyor.

Söğütözü'ndeki binanın iç bölümlerinin iklimlendirmesi dünyada sayılı ''kapalı klima oda'' tekniği ile yapıldı. Dünyada AT&T gibi büyük operatörler tarafından kullanılan kapalı klima oda tekniği Türkiye'de ilk kez Turkcell tarafından hayata geçirildi

Turkcell'in bu veri merkezinin yıllık PUE ortalaması dünyadaki emsallerini geride bırakıyor, 1.4'ün altında. Bu değer dünyaca tanınmış veri merkezi liderlerine çok yakın. Değerin ölçümlenmesinde toplam güç gereksinimlerini, mekanik soğutma kapasiteleri, kabin başına kilovat değeri, yükseltilmiş zemin alanı ve tesis için kullanılabilirlik seviyesi gibi planlama kriterleri dikkate alınıyor.

Muhabir: Tamer Toğanaş - Hüseyin Karatepe

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA