Saü Rektörü Prof. Dr. Elmas Açıklaması

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nce ''Eğitim İzleme Çalıştayı'' düzenlendi.

Hendek Ticaret Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda Yrd. Doç. Dr. Ecan Masal ''İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Mesleki Genel Yeterlilik Raporu'', Yrd. Doç. Dr. Mahmut Zengin ''Öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Yönelik Tutumları'', Yrd. Doç. Dr. Aysun Öztuna Kaplan ''Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Mesleki Yeterlilik Algıları'', Yrd. Doç. Dr. Yüksel Güçlü ''Sosyal Bilgiler Dersinin Öğretmen Yeterlilikleri ve Öğrenci Tutumları Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Tespit Çalışması'' ve Yrd. Doç. Dr. Ergün Öztürk ise ''İlköğretim Okulları Birinci Kademede Yaşanan Sorunların Tespitine Yönelik Durum Belirleme Çalışması'' ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin görevinin çevresindeki sorunların çözümüne yönelik projeler üretmek olduğunu söyledi.

Eğitim Fakültesi'nin öncülüğünde Sakarya'daki öğretmenlerin, öğrencilerin eğitim durumunun tespiti ve öz değerlendirmesini yapmak istediklerini dile getiren Elmas, ''Türkiye'nin 2023 vizyonuna, dünyayı tanıyan, değişime açık, yaratıcı ve farklı niteliklere sahip nesiller yetiştirmek zorundayız, buradaki amacımız bu. Bunun için de önemli aktör olan öğretmenlerimizin de durumlarını tespit edip bunların bu manteliteye, bu zihniyet değişimine sahip olmalarını, bunu nasıl sağlayacağımızı gösterme açısından bu çalışmayı başlattık. Şu andaki sunduğumuz çalışma öğretmenlerimizin eğitim durumunun nasıl göründüğüne dair bir öz değerlendirme çalışmasıdır'' diye konuştu.

Elmas, çalışmaların çeşitli illerde yapıldığını belirterek, konunun evrensel olduğunu ve çalışmaları Türkiye'ye yaymayı istediklerini bildirdi.

Yaratıcı, kendini ifade edebilen, başka gruplarla çalışabilen ve değişime açık nesiller yetiştirmek için çalıştıklarına dikkati çeken Elmas, ''Biz işin özüne odaklandık. Türkiye ve üniversite olarak bu alandaki sorunlarımızı çözebilirsek bizim hem lise hem üniversite hem de ilköğretim mezunlarımız bu alanda dünyadaki kendi akranlarıyla boy ölçüşecek niteliğe gelirler. Daha esnek bireyler yetiştirmek görevimizdir, kalıplardan kurtulmamız gerekiyor hep birlikte. Bunlara da öğretmenler, üniversiteler de dahil'' şeklinde konuştu.

-Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karakuş-

Çalıştayın proje başkanlığını yürüten SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş ise eğitimin geleceğe yatırım olduğunu, bu yüzden izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Karakuş, öğretmenleri öğrencileri yetiştirirken takip etmek gerektiğini vurgulayarak, ''Bu yüzden Sakarya'da yetiştirdiğimiz öğretmenleri sahada görmek adına bu çalışmayı gerekli gördük. Sakarya'daki eğitimin belli bir noktadan fotoğrafını çekmeye niyetlendik. Bu çalışma uzun soluklu bir çalışma. En az 5 yıl sürmesi gereken bir çalışma. Yaptığımız bu çalışmadan öncelikle Eğitim Fakültesi olarak öğretmeni nasıl yetiştirmemiz gerektiğine dair sonuçlar çıkartıp, kendi programlarımızı gözden geçireceğiz'' ifadelerini kullandı.

Çalışmanın sonuçlarına göre eğitim programlarını revize edeceklerini anlatan Karakuş, öğretmen adaylarında pratik eksikliği gözlemlediklerini, adayları sahada yetiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Çağrı Turgut / Salih Eren

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA