Putin:NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi sorun yaratır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinin daha fazla sorun yaratacağını söyledi.

Moskova'da Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya gelen Putin, görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

NATO'nun 2014'te Afganistan'dan birliklerini çekeceğini hatırlatan Putin, ''Bu durum daha fazla sorun yaratcak. Şimdiden yapılması gerekenler üzerine düşünmemiz gerekiyor'' dedi.

Rusya'nın önderliğinde Kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Avrasya'nın güvenliğinde kilit rol oynadığını savunan Putin, Afganistan'da afyon üretiminin son bir yılda yüzde 18 arttığını ve KGAÖ üye devletler için de öncelikli sorunun, yasa dışı uyuşturucu trafiği olduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, NATO ile KGAÖ'nün Afganistan'dan bölgeye yayılan uyuşturucu akışının önlenmesi için birlikte çalışabileceğini belirterek, ''NATO'ya bu konuda yıllardır önerilerde bulunuyoruz. Ancak NATO önerilerimize çok fazla cevap vermedi'' ifadesini kullanmıştı.

-KGAÖ'nün kuruluşu ve işlevi-

Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbeskistan'ın üyesi olduğu KGAÖ'nün temelleri, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992'de kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu bünyesinde BDT Kolektif Güvenlik Anlaşması'nın imzalanmasıyla atıldı. 2002'de ise söz konusu yapılanma, imzalanan yeni bir anlaşma ile KGAÖ'ye dönüştürüldü.

Anlaşmaya göre KGAÖ'ye üye ülkelerden herhangi birine yapılacak saldırı, tüm üye devletlere yapılmış sayılıyor.

Ayrıca KGAÖ ülkeleri arasında, ortak hava savunma sisteminin kurulması planlanıyor.

Muhabir: Halit Gülşen

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA