Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

17.12.2012 - Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenlerin olabileceğini belirterek, ''Ama başta Ayetullah Sistani olmak üzere Irak'taki tüm dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf ettiler'' dedi.

Davutoğlu, Mevlana'nın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma etkinlikleri için Konya'ya gelen Kerkük Vilayet Meclisi üyeleri, Basra'daki dini liderlerin temsilcileri ve Afganistan'ın Belh kenti Valisi Ata Muhammed Nur ile Anemon Otel'de kahvaltıda bir araya geldi.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Kerkük'ün kardeşliğin sembolü olduğunu, orada Arap, Kürt, Türkmen, Hristiyan, Sunni ve Şiilerin bir arada yaşadığını söyledi.

Bugün Şeb-i Arus'u hep birlikte idrak edeceklerini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Hz. Mevlana'nın felsefesi de bu. Çünkü biz insanı insan olduğu için, Yaradan'dan dolayı severiz. Aramızdaki etnik ve diğer farklılıklar Allah'ın bize lütfettiği güzelliklerdir. 2009 yılında Basra'ya gittiğimde de gönlümde tarihten gelen bir esintiyle büyük bir muhabbet hissettim. Öylesine büyük bir muhabbetle karşılandık ki; 100 yıllık ayrılığın hasretini giderdik. Irak her şehri, köyü, kasabası ve toprağının her parçasıyla kardeşlik kokan bir ülkedir. Bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenler olabilir. Ama başta Ayetullah Sistani olmak üzere Irak'taki tüm dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf ettiler. İnşallah onların gayretiyle bu fitne hiçbir zaman bu topraklarda yer bulamayacak, tohum tutamayacak. Tüm büyük evliyanın, Ehl-i Beyt'in bölgesidir o bölge. Onların ruhaniyeti Irak'ı koruyacaktır inşallah.''

Davutoğlu, 2009 yılında Afganistan'ın Belh şehrine gittiğini anımsatarak, Belh'de doğan Mevlana'nın iki ülke insanını birleştirdiğini ifade etti.

Mevlana'nın Belh'te doğduktan sonra tüm İran ve Irak coğrafyasını geçip Anadolu'ya geldiğini dile getiren Davutoğlu, ''Sanki çiçeklerden bal özü toplayan arı gibi tüm buralardan istifade ederek, balını Konya'da verdi. Onun için siz burada sadece bizim değil aynı zamanda Hz. Mevlana'nın da misafirisiniz. Eminim onun ruhaniyeti bu birliği, beraberliği hissediyordur. Mevlana adına da 'hoş geldiniz' diyorum. Mevlana bize ne kadar aitse; size de o kadar ait'' dedi.

-''Türkiye'nin İslam alemindeki dengeli duruşunu sürdürmesini ümit ediyoruz''

Daha sonra söz alan Iraklı dini lider Ayetullah Sistani'nin Basra temsilcisi Muhammet Maliki ise Türkiye'deki Müslümanların bugün hissettikleri sevinci onlarla birlikte paylaşmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.

Bu gururun İslam'ın yüce değerlerini birlikte anmanın gururu olduğunu anlatan Maliki, ''Bu değerler, kardeşlik, hoşgörü ve sevgi ilkelerine dayalı bir anlayış. Bu sevincimizi artıran bir faktör de büyük ağabeyimiz Sayın Ahmet Davutoğlu'nun aramızda bulunmasıdır. Şerefli Necef'teki kutsal referansımıza olan saygısı için de teşekkür ediyoruz. Gazze'de birçok Arap'ın dahi göstermediği duruşu sergilemesinden dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin İslam alemindeki meselelerde dengeli duruşunu ve tutumunu sürdürmesini ümit ediyoruz. Zira Türkiye bugüne kadar, ağırlığına ve vakarına yakışan tavırlar sergilemiştir'' diye konuştu.

-Kerkük'teki bombalı saldırılar-

Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan ise bugün bir arada Konya'da bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu davet için Davutoğlu'na teşekkür etti.

Kerkük'ten gelen heyet içinde kentteki tüm grupların temsilcilerinin bulunduğunu anlatan Turan, şöyle konuştu:

''Kerkük'te, Irak'ta, bölgede insanların kardeşliğine kastedenler ve bunu bozmak için uğraşanlar olabilir. Dün de çirkin yüzlerini bir kez daha göstererek, Kerkük'ün birçok bölgesinde patlamalara yol açtılar. Camileri, vatandaşlarımızın evlerini hedef alarak 10'dan fazla kişinin ölümüne yol açtılar. Fakat inşallah geçmişte bu tür oyunlar nasıl boşa çıkarıldıysa, bundan böyle de kardeşliğimize kasteden bu girişimler yine boşa çıkacaktır. Buradaki kardeşliğimiz sayesinde ancak bu oyunları boşa çıkaracağız. Kerkük ve bölgedeki sorunların üstesinden geleceğiz. Mevlana'nın öğretilerine sımsıkı sarılarak bu problemlerin üstesinden geleceğiz.''

Muhabir : Rıfat Yerlikaya

Yayıncı : Ahmet Kayır
Kaynak: AA