Sempozyum Kapsamında "osmanlı Basınında Balkan Savaşları Gazete Kupürleri" Sergisi Açıldı

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen "Balkan Savaşlarının 100. Yılında Büyük Göç ve Muhaceret Edebiyatı Sempozyumu" kapsamında, "Osmanlı Basınında Balkan Savaşları Gazete Kupürleri" sergisi açıldı.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Türkiye Yazarlar Birliği'nce Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışına, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Askeri Ataşe Kurmay Albay Mehmet Nail Yiğit, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ile akademisyenler ve davetliler katıldı.

TYB Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Balkan savaşları döneminde Osmanlı basınında yer alan gazete kupürlerine ait fotoğrafların yer aldığı serginin "Balkan Savaşlarının 100. Yılında Büyük Göç ve Muhaceret Edebiyatı Sempozyumu" kapsamında düzenlenen ikinci etkinlik olduğunu, sempozyum kapsamında yarın da Boşnak halk müziği "sevdalinka" konseri düzenleneceğini belirtti.

Mehmet Doğan, Balkan Savaşları'nın 100. yılı vesilesiyle toplantı dizisi şeklinde düşündükleri faaliyetin ilkini İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde, ikincisinin ise Saraybosna'da yaptıklarını söyledi.

"Bosna-Hersek, 1912 yılındaki savaşın bir tarafı olmamasına rağmen 80 yıl sonra benim 3. Balkan Savaşı diye tabir ettiğim bir savaşa tanıklık etti. Saraybosna bunun tam merkezinde kalmıştı" diyen Doğan, amaca en uygun yer olduğu için Saraybosna'yı seçtiklerini belirtti.

Bugün gerçekleştirilen oturumların sempozyuma genel bir giriş niteliği taşıdığını ifade eden Doğan, yarınki oturumlarda gerek Bosnalı gerekse diğer Balkan ülkelerinden gelen akademisyenlerin tebliğ sunacağını kaydetti.

Muhabir: Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA