Göktaş’tan İşsizlik Fonu Eleştirisi

İçel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş, İşsizlik Fonu’nda biriken para amacı dışında kullanılmaya devam edilirse, yarın işsiz kalan vatandaşlara ödenecek para bulunamayacağına dikkat çekerek, fonun devletin bir gelir kaynağı olarak görülmesine son verilmesini istedi.

Göktaş’tan İşsizlik Fonu Eleştirisi
İçel SMMMO Başkanı Göktaş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, İşsizlik Fonu’nda biriken paranın başka alanlarda kullanılmasını eleştirerek, uyarılarda bulundu. İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, İşsizlik Fonu’na hem işçi hem işverenin katkısı ile para toplandığını belirten Göktaş, bu fonda ciddi miktarda para toplandığını kaydetti.

“İktidarlar bu parayı gördüğü vakit ağızları sulanıyor, bu para onları rahatsız ediyor” diyen Göktaş, oysa bu paranın işçiler çalışırken prim ödesinler, işsiz kaldıklarında bu paralardan ücret geliri alarak hayatlarını idame ettirsinler diye toplandığını dile getirdi. Bunun çağdaş bir uygulama olduğunu ve kendilerinin de Sonuna kadar destek verdiklerini ifade eden Göktaş, “Ama günümüzde görüyoruz ki buradaki fonu harcamaya çalışıyorlar. Eski yıllarda da vatandaşlarımız hatırlar, Memur Yardımlaşma Kurumu Keseneği (MEYAK), Tasarrufu Teşvik Fonu uygulaması, Konut Edindirme Yardımı (KEY) gibi uygulamaları fiyaskoya çıktı. İnsanların parası pul olduktan Sonra onlara ufak ufak ödediler, çünkü fonda para yoktu, devlet bütçesinden verdiler. Oradaki uygulamalarda da o fonlarda biriken para o zamanki iktidarların ağzını sulandırdı. Parayı harcadılar, çarçur ettiler ve vatandaşın gerçek biriktirdiği tasarrufları, parası pul olduktan Sonra taksit taksit hak etmedikleri bir şekilde nemalandırarak küçük miktarlarda ödediler. Şimdi aynı uygulama İşsizlik Fonu’nda da devam ediyor” dedi.

İşsizlik Fonu’nda küçümsenmeyecek miktarda para biriktiğine işaret eden Göktaş, bu fondan işsiz kalan vatandaşlara ücrete göre işsizlik ödeneği verildiğini aktaran Göktaş, “Halbuki o fondaki parayı daha düşük ödeyeceğine en az asgari ücret düzeyinde bir ücret ödemek kaydıyla onların temel ihtiyaçlarının karşılaması gerekir. Madem fonda para var, birikmiş, zaten biz bu fonu çalışan kesim işsiz kaldığında hayatlarını idame ettirebilmesi amacıyla para aktarabilmek için yapıyoruz. Siz ona az ücret veriyorsunuz, fazla kalan para da sizi rahatsız ediyor, illa ‘harcayayım’ diyorsunuz. Harcayın da amacına yönelik harcanması lazım” diye konuştu.

Fonda biriken paranın devletin bir kurumuna verildiğini de kaydeden Göktaş, “O kurum da ‘eğitim yapıyoruz’ diye insanlara veya firmalara paralar aktarıyorlar, kursa katılanlara günlük para ödüyorlar. Bu işsizlik fonundaki para niçin birikti? Çalışan işçi işsiz kaldığında hayatlarını idame ettirmeleri ve fondan para almaları için. Ama yeni işe başlayacaklara meslek edindirme adı altında bu fondan para aktarırsanız bu para o kanunun amacına, fonun çıkma amacına uygun değil. Siz yeni gençlere meslek edindirme yapacaksanız, bu devletin zaten temel amacıdır, genel bütçeden karşılamanız gerekiyor. Genel bütçeden karşılayacağınız bir rakamı gidip siz İşsizlik Fonu’ndan karşılarsanız yarın o fonda para kalmazsa ne olacak? Siz işsiz kalan vatandaşlara para ödeyemeyeceksiniz. O zaman bu amacından çıkmış olacak” ifadelerini kullandı. “FON AMACI DIŞINDA KULLANILMASIN” Kanunda çıkmış uygulamalardaki amaca yönelik faaliyetlerde bulunulması gerektiğinin altını çizen Göktaş, hem vatandaşı hem yetkilileri uyardı. Fonda biriken paranın amacı dışında başka alanlara aktarıldığını, hatta devletin bütçe kalemlerinde ödenek bulamadığı alanlarda da kullanıldığını vurgulayan Göktaş, “İşçilere eğitimin haricinde işçilikle alakası olmayan alanlara da ödeme yapıldığını görebiliyoruz, bu araştırıldığında sistemde görülüyor. O zaman buna biran önce dur denmesi lazım. Aksi takdirde ülkemiz ve işçilerimiz MEYAK, KEY, Tasarrufu Teşvik Fonu uygulamalarındaki tabloyla karşı karşıya kalır. Bu gidişle işsiz kalan vatandaşa ödeyecek işsizlik ödeneği parasını bulamayacak duruma geleceğiz. Kanunun amacından çıkıp devletin bir gelir kaynağı olarak görülmesine Son verilmesi lazım. Bu uygulamanın amacı dışında kullanılmasına Son verilmesi için vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyoruz. Vatandaşlar çalışırken kendilerinden kesilen bu paraların başka alanlarda kullanılmaması için demokratik tepkilerini göstermeliler ve haklarını aramalılar” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA