Çan Esnafına Hijyen Kursu

Çanakkale’nin Çan ilçesinde, gıda ile temas eden işletme sahipleri ve çalışanlarına "Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu" kursları verildi.

Çan Esnafına Hijyen Kursu
" Okullar Hayat Olsun Projesi " kapsamında 23 Eylül Ortaokulu ' nda Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü , Milli Eğitim Müdürlüğü , Mesleki Eğitim Merkezi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş birliğiyle verilen kurslara gıda ile temas eden tüm işletme sahipleri fırıncı , pastacı , simitçi , börekçi , yufkacı esnaf ve çalışanları katılıyor . 17 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete ' de yayınlanarak yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliği uyarınca açılan kurslara Çan ' da 128 kursiyer katılıyor . Üç grup halinde verilen kursların ilk bölümüne Kaymakam Yakup Tat , Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan da katılırken , İlçe Merkezi Eğitim Merkezi Müdürü Cevat İzdeş , " Bu kurslarımız , gıda ile temas eden esnaflarımızın gıda ve hijyen konusunda yeniden bilgilerini tazelemek , yeni uygulamaları ve standartları burada öğrenmelerini sağlamak amacıyla açıldı " dedi .

Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu da , " Biz gıda ile ilgili esnafımızın hijyen konusundaki hassasiyetini biliyoruz . AB standartlarına baktığımızda bu tür kursların olması gerekli . Ama daha öncesine gittiğimizde bu bizim kültürümüzde var olan bir şey , ahilik kültüründe olduğu gibi . Ahilikle ilgili öğütlere uymamız gerekiyor . Çünkü gıda üretenler topluma belki de en önemli hizmeti sunuyorlar . Çan ' daki siz değerli esnaflarımızda bu şuur var . Bir de bu olayın vicdani bir boyutu var ; insanlara gıda üretiyorsunuz , önemli bir hizmet götürüyorsunuz . Hem hijyene ve hem de hijyenin devamına dikkat etmeniz gerekiyor . Bu da vicdani boyutu " dedi .

Kaymakam Yakup Tat da yaptığı konuşmada , " Hijyen konusu hepimizin bildiği bir konu , sağlığın temeli temizlik . Sonuçta ' temizlik imandan gelir ' nasihatleriyle büyüdük . Temizlik bizim en temel meselemiz . Tabii hijyene , temizliğe önem veriliyor olması aslında bizim ülke olarak da belli bir seviyeye ulaştığımızı gösteriyor . Eskiden insanlarımız ' karnımızı doyuralım da nasıl doyurursak doyuralım ' zihniyetindeydi , ama şimdi tüketiciler artık hijyene dikkat ediyor , sağlıklı şeyler elde etmeye ve sağlıklı şeylerle beslenmeye önem veriyor . Bu da bir anlamda gelişmişliğin , kalkınmışlığın güzel bir göstergesidir . Tüketicimiz artık hijyeni arıyorsa eğer , üreticimiz rekabeti hijyen şartlarında yapıyorsa bu gerçekten güzel bir gelişme " şeklinde konuştu .

Kaynak: İHA