Btso Eğitim Vakfı Bünyesinde Faaliyet Gösteren Butgem'in Verdiği Eğitimlerin, Dünyada Teknik ve Mesleki Eğitimde Lider Olan Almanya Standardında Olduğu Tescillendi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin verdiği eğitimlerin, dünyada teknik ve mesleki eğitimde lider olan Almanya standardında olduğu tescillendi.

BUTGEM sertifikasına AB ülkelerinde geçerlilik kazandıran ve merkezin eğitimlerinin Avrupa kalitesinde olduğunu tescilleyen protokol, BUTGEM Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker ile Aachen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bert Wirtz arasında imzalandı.

BTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, BUTGEM Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener, Ertuğrul Kaplan ve BUTGEM Koordinatörü Muammer Paşa ile Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp, Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ve Alman-Türk Sanayi Ticaret Odası Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting'in de tanıklık ettiği işbirliği protokolü, ilk etapta BUTGEM'de eğitim verilen ''argon kaynakçılığı, gazaltı kaynakçılığı, otomasyon sistemleri ve CNC operatörlüğü'' kurslarını kapsıyor ve aynı zamanda, kursiyer değişimine imkan sağlıyor.

Açıklamaya göre, BUTGEM Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker, imza töreninde yaptığı konuşmada, işbirliğinin Bursa için önemine dikkati çekerek, bu protokolün, ilk kez geçen yaz Kosova'dan 20 kursiyer kabul ederek bölgesel bir aktör olma yoluna giren BUTGEM'in, global nitelikli bir kurum olması yolunda atılmış önemli bir adım olacağını belirtti.

Parseker, protokolün, BUTGEM eğitimlerine uluslararası standart kazandıracağına işaret ederek, Türkiye'nin bir numaralı ticaret ortağı Almanya ile yılda 25 milyar doların üzerinde ticaret yapıldığını hatırlattı. Parseker, şunları kaydetti:

''Türkiye'de 4 bin 274 Alman sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Son 10 yılda ülkemize giren 100 milyar doları aşkın doğrudan yabancı sermaye yatırımında Almanya'nın payı yüzde 5'in üzerinde. 72 bin Türk girişimcinin Almanya'da yaptığı yatırım tutarı 8 milyar avro civarında. Bu girişimcilerin bin kadarı Aachen'da iş yapıyor. Aachen da bir zamanlar Bursa gibi tekstil kentiyken, bugün Almanya'nın bilim, mühendislik, bilgi teknolojileri ve inovasyon merkezlerinden biri durumunda. Bizim ilişkimizin kaldıracı tam da bu nokta.''

Bursa'nın, ileri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonda Türkiye'nin sürükleyici gücü olma idealini taşıdığını vurgulayan Parseker, şöyle devam etti:

''Bunun için kalifiye eğitim ve nitelikli iş gücü çok önemli. Türkiye'de ortalama bir işçinin yarattığı yıllık üretim 32 bin 500 dolar civarındayken, Almanya'da bu rakam 84 bin doların üzerinde. BUTGEM'de bugüne kadar 5 bin civarında genç meslek edindi ve kalifiye iş gücü ya da girişimci oldu. Aachen Ticaret Odası ile imzalayacağımız protokol, BUTGEM'de verilen eğitimin Almanya standartlarına uygunluğunu test edip sertifikalandırma imkanı verecek. Biz de Almanya gibi başarı hikayesi yazmaya çalışıyoruz.''

Aachen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bert Wirtz de protokolü, ''ilişkilerimizin başlangıcı değil, istikrarlı bir ilerlemedir'' şeklinde değerlendirdi.

Bursa'da yerleşik pek çok Alman sermayeli işletmenin kalifiye personel ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Wirtz, şunları ifade etti:

''Alman ikili mesleki eğitim sistemi özellikleri doğrultusunda yapılandırılmış bir hazırlık programı, sanayiye katılım sürecini önemli oranda başarılı kılıyor. Bizim de ilk kez imzalayacağımız protokol, hem nitelikli personellerin sanayiye hızlı katılımını hem de kursiyer ve stajyer değişimini sağlayacak. Böylece, Türk katılımcılar teknik know-how edinecek, Almanlar ise sanayi ve ticaret işletmelerinde Türk kültürünü tanıyacaklardır. Yani, klasik kazan-kazan durumu...''

Daha sonra, taraflar hazırlanan protokolü imzaladı.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA