Uzlaşma Komisyonu’ndaki Başkanlık Tartışmaları

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ahmet İyimaya, başkanlık sisteminden dolayı Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarında tıkanıklık yaşandığı iddialarıyla ilgili olarak, “Uzlaşma Komisyonu’nda bu nedenle herhangi bir tıkanma söz konusu değil” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ahmet İyimaya, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin AK Parti’nin başkanlık sistemini istemesinden dolayı Uzlaşma Komisyonu’nda tıkanmalar yaşandığı şeklindeki iddiaları hatırlatması üzerine İyimaya, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu herhangi bir konuda herhangi bir rezerv koymaz, koymadı da. Aynen diğer sorunlarda olduğu gibi, temel hak ve özgürlüklerde olduğu gibi ve parlamentonun diğer yapısal unsurlarında olduğu gibi başkanlık sisteminde de karşılıkla önerileri tartışacaktır” dedi.

AK Parti’nin daha verimli olacağı için başkanlık sistemini savunduğunu söyleyen İyimaya, “Uzlaşma Komisyonu’nda bu nedenle herhangi bir tıkanma söz konusu değil. Ve Uzlaşma Komisyonu diyelim ki herhangi bir konuda problem yaşaması halinde Uzlaşma Komisyonu’nun temel misyonu o problemi çözmektir” diye konuştu.

“KOMİSYON DOKUNULMAZLIKLARDA EN RASYONEL KARARI VERECEK” İyimaya, başka bir gazetecinin dokunulmazlıklarla ilgili bir gelişme olup olmadığını sorması üzerine dokunulmazlıkların parlamentonun yarı yargısal süreçlerinden olduğunu belirterek, “Ve dokunulmazlıkta gündem tekeli, Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon’a aittir” şeklinde konuştu.

Mukayeseli hukuk verileri, AİHM’in ortaya koyduğu kararlar, Venedik Komisyonu’nun bu konudaki kriterleri bulunduğunu hatırlatan İyimaya, “Bütün bunlar birleştirilerek Türkiye’nin somut sorunu, yapısal özellikleri, yansımalı özellikleri değerlendirilerek Komisyon en akıllı, en rasyonel, en vicdani kararını verecektir” dedi

Gazetecilerin dokunulmazlıklarla ilgili hangi dosyanın gündeme alınacağına ilişkin bir hukuk hükmü olmadığını hatırlatması üzerine Ahmet İyimaya, dosyaları gündeme alma yetkisinin Anayasa Komisyonu Başkanı’nda olduğunu söyleyerek, “Ama hangi dosyalarda ne karar verilecek; Karma Komisyon’un. Yani gündeme alma noktasında Anayasa Komisyonu Başkanı’nın yaşayacağı bir sorun yoktur. Şunu alır, bunu alır. Ama tabi gündem Karma Komisyon’da eleştirilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA