'dokunulmazlık Dosyalarını Gündeme Alma Yetkisi Karma Komisyon Başkanı'nda'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, dokunulmazlık dosyalarını gündeme alma ile ilgili kararın Karma Komisyon Başkanı'nda olduğunu söyledi.


İyimaya, Kenya Cumhuriyeti Parlamenter Hizmetleri Komisyonu heyetini kabul etti. Kabulden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan İyimaya, dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınıp alınmayacağı ile ilgili soruya, ''Karma Komisyon Başkanı, gelen dosyaları inceleyecek, gündeme alacak ya da almayacaktır. Alması halinde Karma Komisyon, önüne gelen sorunu, bu konuda Türkiye'nin derin tecrübeleri var, mukayeseli hukuk verileri, AİHM kararları, Venedik Kriterleri var, bütün bunlar birleştirilerek, somut sorunun yapısal ve yansımalı özellikleri de değerlendirilerek komisyon en akıllı, rasyonel, vicdani kararını verecektir." dedi.

Hangi dosyanın gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin Karma Komisyon Başkanı'nın geniş takdir yetkisi olduğunu söyleyen İyimaya, ''Dokunulmazlık dosyalarını gündeme alma tekeli Karma Komisyon Başkanı'nda, hangi dosyalarda ne karar verileceği Karma Komisyon'un yetkisinde." dedi.

İyimaya, Karma Komisyon'un, sorunun yeni özelliklerine göre yeni kriterler geliştirebileceğini de kaydetti.

Başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda tıkanıklık olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine İyimaya, şöyle dedi: "Anayasa Uzlaşma Komisyonu, herhangi bir konuda rezerv koymaz, koymadı da. Aynen parlamentonun diğer yapısal unsurlarında olduğu gibi başkanlık sisteminde de karşılıklı öneriler tartışacaktır. Parlamenter sistem, başkanlık sitemi, aralıklı başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, konvansiyonel sistem gibi farklı konuları Anayasa Komisyonu tartışıyor. AK Parti olarak biz, Türkiye'de yaşanan sorunları ve geçirdiğimiz tecrübeler itibariyle başkanlık sistemini daha rasyonel, verimli, milli iradeyi net şekilde ortaya koyacağı için savunuyoruz. Uzlaşma Komisyonu'nda bu nedenle herhangi bir tıkanma söz konusu değil. Uzlaşma Komisyonu'nun bir sorun yaşanması halinde, komisyonun temel misyonu, o problemi çözmektir. "