İl Giornale Gazetesinin Genel Yayın Direktörü Tutuklandı

İtalya'da, ''Il Giornale'' gazetesinin Genel Yayın Direktörü Alessandro Sallusti, daha önce çalıştığı ''Libero'' gazetesinde yayımlanan bir haberde basın yoluyla hakaret suçunun işlenmesinden ötürü sorumlu müdür olarak aldığı 14 aylık ev hapsi cezası nedeniyle tutuklandı.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'ye ait medya grubuna bağlı ''Il Giornale'' gazetesinin, bu sabahki yazı işleri toplantısındayken, gazetenin yönetim binasına gelen polislerce hakkındaki tutuklama talebi yüzüne okunan Genel Yayın Yönetmeni Sallusti, polis eşliğinde gazeteden ayrılarak önce karakola oradan da cezasını çekmek üzere evine götürüldü.

Gazetenin genel merkezinde polis tarafından tutuklanan Sallusti, "Böyle bittiği için üzgünüm. Ne yazık ki, polisler, bir gazetenin genel merkezine gelip, bir gazeteciyi böyle alabiliyorlar" dedi.

Alessandro Sallusti'nin tutuklanışı gazetesi ''Il Giornale'', ''Sallusti tutuklandı'' başlığı ve ''İtalya, Avrupa'nın utancı'' alt başlığıyla internet sitesinden okuyucularına duyurdu. Sitede, polislerin Sallusti'ye kararı tebliğ edişleri ve genel yayın yönetmenin polisler eşliğinde gazeteden ayrılış görüntülerine de yer verildi.

''Corriere della Sera'' gazetesinin direktörü Ferruccio de Bortoli ise sosyal iletişim alanı ''twitter''dan yaptığı açıklamada, "Sallusti'nin tutuklanışı, ülkemizin tarihinde kötü bir sayfa. Dayanışmam Giornale'nin genel yayın yönetmeniyle" dedi.

-Süreç, 2007 yılına dayanıyor-

Sallusti'yi hapse götüren süreç ise 2007 yılına dayanıyor. O dönem ''Libero'' gazetesinin genel yayın yönetmeni olan Sallusti, 13 yaşında hamile kalan bir genç kızın hakim kararıyla zorla kürtaj olmasını eleştiren gazetenin haberi ve onun altına ''Dreyfus'' rumuzuyla yapılan "İdam cezası olsaydı, bu kararı alanlar için uygulanmalıydı" yorumu sebebiyle sorumlu müdür olarak davalık oluyor. 13 yaşındaki kızın kürtaj olması kararını veren hakimin, basın yoluyla hakarete uğradığı gerekçesiyle açtığı dava, 2009 yılında para cezası olarak sonuçlanmış ancak, cezadan tatmin olmayan şikayetçi hakim, kararı üst mahkemeye taşımıştı. Davacı hakimin talebi üzerine tekrar görülen ve geçen Eylül ayında Yargıtay tarafından da onanan sürecin sonunda Sallusti, 14 ay hapis cezasına mahkum ettirilmişti. Süreçte son olarak, Milano İstinaf Mahkemesi 14 aylık hapis cezasını, evhapsi cezasına çevirmişti.

Sallusti'nin hapse girmemesi için parlamentonun üst kanadı Senato'da hafta başında, kamuoyuna ''Sallusti yasa tasarısı'' olarak bilinen ve basın yoluyla hakaret suçundan genel yayın yönetmenlerinin değil, muhabirlerin hapis cezasını almasını öngören yasa teklifi görüşülmüş ve reddedilmişti.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA