Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: 'Tika Yüzakı Kuruluşumuz'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA), Türkiye’nin yüzakı kurumları arasında yer aldığını açıkladı.

Bozdağ, ekonomik kriz nedeniyle ülkeler kalkınma yardımlarını askıya alırken Türkiye’nin 2011 yılında 1.2 milyar dolar kalkınma yardımı yaptığını açıkladı.

Bozdağ, TİKA’nın Mevlana’nın Belh kentindeki evini de restore edeceğini açıkladı.

Dünyanın dört bir yanındaki kalkınma projelerine destek veren TİKA, faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, TİKA’nın Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine destek olmak için kurulduğunu ancak daha sonra dünyanın birçok bölgesinde hizmet veren kurum haline geldiğini belirterek, “TİKA, daha sonra Afrika’ya, Asya’ya, Ortadoğu’ya dünyanın her tarafına açılan bir anlayışla kalkınma yardımları konusunda dünyanın en önemli, en prestijli örgütlerinden biri haline gelmiştir ve TİKA şu anda 5 kıtada faaliyet gösteren, 100 ülkede faaliyeti olan ve 33 yerde koordinatörlüğü bulunan bir güçlü teşkilat, adeta Türkiye’nin dış politikadaki ince gücünden, yumuşak gücünden bir tanesi. Ben, hangi ülkeye gidersem gideyim orada TİKA dediğim zaman o ülkelerdeki insanların hatta bakanların, yöneticilerin yüzünün güldüğünü ve TİKA dediği zaman kalpten bir sevgiyle bize yaklaştığını görüyoruz ve bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Çünkü TİKA demek, ay yıldızlı Türk bayrağı demektir. Nereye giderseniz gidin bu bayrak büyük bir gururla, büyük bir onurla Türkiye’yi, milletimizi oralarda temsil ediyor. Gerçekten yüz akı kuruluşlarımızdan bir tanesi.” dedi.

PROJE SAYISINDA REKOR ARTIŞ 2011 yılında TİKA’nın çalışma yaptığı bölgelerle gerçekleştirdiği proje sayısı bin 473’e ulaştığının altını çizen Bozdağ, “Bu, çok önemli bir rakam zira, 1992 ile 2002 yılları arasında TİKA’nın faaliyet gösterdiği ülkelerdeki toplam proje sayısının 2 bin 241 olduğu düşünülürse bir yılda bin 473 projenin ne kadar anlamlı ve önemli olduğu açıkça ortaya çıkar. 2002 yılı ile 2011 yılları arasında gerçekleştirilen proje sayısı 10 bin 86’dır. Yani 92 ile 2002 yılları arasında 2 bin 241 proje yani 10 yılda, bizim iktidar olduğumuz dönemdeki 10 yılda da baktığınızda 10 bin 86 proje, yaklaşık beş kat bir artış var. 2011 yılında gerçekleştirilen 1473 projenin önemli bir kısmı ortak tarihî ve kültürel geçmişe sahip olduğumuz Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerinde gerçekleştirilmiştir. Projelerin 805’i Kafkaslar ve Orta Asya’da, 425’i Balkanlar’da, 202’si ise Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde gerçekleştirilmiştir” dedi.

TÜRKİYE “VEREN EL” Türkiye’nin kalkınma yardımları hakkında bilgi veren Bozdağ, “Türkiye 2011 yılı itibariyle 2 milyar 363 milyon dolar kalkınma yardımı yapmıştır. Bu rakam 2002 yılında 86 milyon dolardı. 2002 yılında 86 milyon dolar kalkınma yardımı yapan Türkiye, 2011 yılında 2 milyar 363 milyon dolar kalkınma yardımı yapmıştır. Ülkemizin resmi kalkınma yardımları 2010 yılında 967 milyar dolar, 2011 yılında ise 1 milyon 273 milyon dolar olmuştur. Bu aynı zamanda bir ilktir, ülkemiz tarihinde resmî kalkınma yardımları ilk defa 1 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bir çok ülke kalkınma yardımı kapsamında faaliyetlerini askıya alırken, bütçe imkanlarını kısıtlarken; ülkemiz artırma yoluna gitmiştir. Ülkemiz artık yardım alan değil; yardım yapan, tecrübesini paylaşan bir ülke hâline gelmiştir” diye konuştu.

MEVLANA’NIN EVİ RESTORE EDİLECEK TİKA'nın birçok önemli projeye imza attığını belirten Bozdağ, TİKA’nın yeni yapacağı projeler hakkında da bilgi vererek, “Etiyopya’da Necaşi Türbesi’nin restorasyonu TİKA tarafından yapılacak. Çalışmaları devam etmektedir. Afganistan’ın Belh vilayetinde Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin doğduğu ev olarak bilinen Bahaeddin Veled Medresesi’nin restorasyonu yine TİKA’mız tarafından yapılacaktır. 1920’li yıllardan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Afganistan’da yapılmış bulunan hastane şu anda kullanılmaz bir durumda. Başbakan’ımızın talimatıyla şimdi Aliabat’ta büyük bir hastane yapıyoruz, Atatürk’ün yaptığı hastaneyi âdeta yeniden inşa ediyoruz. Afganistan’ın bütün doktorları oradan yetişecek ve orada önemli faaliyetler görecektir. Ayrıca, Makedonya’da Kocacık köyünde Atatürk’ün baba evi var ve yıllar yılı bu baba evi ihmal edilmişti. Şimdi Atatürk’ün baba evi tarihi kayıtlardaki orijinal yapısına uygun bir şekilde yeniden inşa ediliyor ve inşaatı şu anda bitti, oranın yoluyla ilgili birtakım çalışmalar var o bittikten sonra cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baba evini de orijinal yapısına uygun ve o günün şartlarına uygun bir şekilde faaliyete geçirme imkanını da yine TİKA marifetiyle yapmış olacağız” dedi.

MEKTUPLARA CEVAP İÇİN 100 YIL BEKLETMEYİN Bozdağ, Karadağ’da yaşadığı bir olayı anlatarak, şunları kaydetti: “Osmanlı Şehitliğinin yanında da bir cami var. O camiyi de gidip bir ziyaret ettik, hakkında bilgi aldık. Karadağ’ın Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç dedi ki, 'Buranın çok acıklı bir hikayesi var, anlatmak isterim.' Buyur dedik. '1911 yılında bu caminin restorasyonu için Osmanlı sultanına burada yaşayan insanlar mektup yazmışlar ama 1912 yılında burası Osmanlı’dan ayrılınca cevap gelmedi. 1933 yılında da buradaki din görevlisi bir Hırvat tarafından şehit edilince cami tamamen kapandı, 2008 yılında Türkiye'nin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla cami yeniden restorasyonu ve diğer ihtiyaçları giderilerek ibadete açılacak hale getirildi.

2011 yılının kadir gecesinde de burası ibadete yeniden açıldı.' Arkasından bir laf söyledi, dedi ki, 'Sayın Bakanım, bizim mektuplarımıza lütfen cevap vermek için bundan sonra yüz sene beklemeyin.' Çok dokundu bana, hakikaten yüz sene o insanlar sevgiyle beklemiş. Cevabı verdi Türkiye, yüz sene sonra da olsa ama bugün gelinen noktada Türkiye, cevapları yüz sene bekletmeden, anında cevap verebilen bir ekonomik güce ve kudrete ulaştı. "
Kaynak: İHA