Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Türk Stereoloji Derneği tarafından düzenlenen ‘Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi’ 6-8 Kasım 2012 tarihleri arasında Samsun’da yapıldı.

Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi
Dünyanın birçok ülkesinden gelerek stereoloji bilim dalı ile ilgilenen araştırmacılar bu etkinlikte buluştu. OMÜ Tıp Fakültesi ve Türk Stereoloji Derneği işbirliği ile düzenlenen kongre, OMÜ Tıp Fakültesi oditoryumunda 6 Kasım tarihinde başladı.

Düzenlen açılış töreninde kurs başkanları OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu ve Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Türk Stereoloji Derneği Kurucusu ve Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaplan birer açılış konuşması yaptılar.

Kongrenin içeriğinin yanı sıra uluslararası düzeyde katılım sağlanmasının önemine değinen OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haydar Şahinoğlu, bu kongrenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak sözlerini noktaladı.

Daha sonra söz alan Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Türk Stereoloji Derneği Kurucusu ve Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaplan, Türk Stereoloji Derneği olarak bilimsel araştırmalarda tarafsız ve güvenilir sonuçlara ulaşılmasını sağlayan stereoloji biliminin Türk bilim adamları tarafından tanınarak kullanılmasını ve bu konudaki bilimsel birikimlerin karşılıklı olarak paylaşılmasını sağlamayı amaçlayan Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi’nin birincisinin düzenlendiğini belirtti.

Kaplan, bu kongrenin Türk Stereoloji Derneği tarafından sertifikalandırılmasının da kendileri açısından gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.

Kongrenin açılış gününde İtalya Torino Üniversitesi’nden Prof.Dr. Stefano Geuna, Yunanistan Crete Üniversitesi’nden Doç.Dr. Michael Mazonakis, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’ndan Sinan Canan, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden Prof.Dr. Hakan Bozkurt ve Türk Stereoloji Derneği Başkanı ve OMÜ Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaplan stereoloji yöntemini kullanarak yaptıkları çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdiler.

Kongrenin ikinci gününde ise Danimarka Research Laboratory for Stereology and Neuroscience Bispebjerg Üniversitesi’nde Prof.Dr. Bente Pakkenberg, Sudan National College for Medical and Technical Çalışmalar Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’ndan Amani Eflaki, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Esat Adıgüzel ve Prof.Dr. Ilgaz Akdoğan stereoloji ile ilgili çalışmalarını sundular. Kongrenin son gününde Liverpool Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı’ndan Marta Garcia - Finana, Atatürk Üniversitesi’nden Nurhan Akaraş, Silena Aksak, Murat Karameşe, Jale Selli ve Seçil Parlak, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Sinan Yürüker ve Prof.Dr. Ferruh Yücel ile OMÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Bünyamin Şahin stereoloji ile ilgili çalışmaları hakkında sunum yaptılar. Kongreyi takiben tertip edilen Stereoloji Kursu 9-10 Kasım 2012 tarihinde stereoloji teorik ders ve uygulamaları ile sona erdi.

5 gün boyunca süren aktiviteye İran, Suudi Arabistan, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Danimarka, Türkiye ve Afrika ülkelerinden çok sayıda konuşmacı ve kursiyer katıldı.

Kongreyi değerlendiren Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, “Bu tür organizasyonları bilgi alışverişi, bilimsel çalışmaların duyurulması ve camianın birbirini (özellikle genç bilim insanlarının) tanıması gibi yararları vardır. Bilimsel ve sosyal standardı yüksek bir kongre olacağına inanıyorum. Derneği kuran ve bugünlere taşıyan Başta Prof. Dr. Süleyman Kaplan olmak üzere katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum ayrıca bu kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA