Komisyon, Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'i Dinledi

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski başbakanlardan Tansu Çiller'i dinledi.

Komisyon Üyesi CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Çiller'in Yeniköy'deki yalısından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiller'in ''28 Şubat'ın tek ve başlıca mağdurunun kendisi olduğunu söylediğini'' aktaran Toptaş, ''Çiller, 28 Şubat darbesinin sivil bir darbe olduğunu, burada tamamen askerlerin yaptığı bir darbeden bahsedilemeyeceğini, bu darbenin de kendisine ve Doğruyol Partisi'ne karşı yapıldığını, darbenin amacının Doğruyol Partisi'ni dağıtmak olduğunu söyledi.

İşin özeti; Sayın Çiller, '28 Şubat bana karşı yapılmış bir darbedir' dedi'' şeklinde konuştu.

Toptaş, ''Sivil darbe derken işaret ettiği isim veya birileri var mıydı-'' sorusuna, ''Kendisi öyle bir isim beyan etmediği için ben de bir isim beyan etmeyeyim ancak Çiller'in kimi beyan etmiş olabileceğini siz çıkarırsınız'' yanıtını verdi.

''Demirel'i mi işaret etti-'' diye sorulması üzerine Toptaş, ''Bana söyletmeyin kendi söylediğiniz şeyleri. Sayın Çiller bir isim söylemediği için bir isim telaffuz etmeyeyim'' dedi.

Toptaş, Çiller'in, kendisini çok şaşırtan yeni bir şey söyleyip söylemediğinin sorulması üzerine, Çiller'in çok şaşırtan hiçbir şey söylemediğini, şimdiye kadar dediklerinin aynısını söylediğini kaydetti.

Ahmet Toptaş, ''Benim için ilginç olan, savcıya verdiği ifadeden sonra şikayetçi olmadığını söyledi.

Savcıya şikayetçi olmamış. Kendisini mağdur edenlere karşı şikayetçi olmadığını söylemiş'' diye konuştu.

Tansu Çiller'in bazı belgelerden bahsettiğini ancak komisyona bu belgeleri vermediğini belirten Toptaş, ''Bazı sorulara yazılı yanıt verebileceğini söyledi.

Bir belgeden bahsetti. Kendisinin engellenmesi, partisinin dağıtılması, iktidardan düşürülmesi yani iktidardan düşürülmesi derken darbeyle değil de itibarsızlaştırılması konusunda çalışma yapılmasıyla ilgili bir belgeyi savcının kendisine gösterdiğini söyledi'' dedi.

Toptaş, ''Batı Çalışma Grubu'na ait bir belge mi-'' sorusuna da ''Batı Çalışma Grubu olarak nitelemedi. 'Üst rütbeli komutanların imzaladığı bir belgeyi savcı bana gösterdi' dedi.

Ancak belgeyi bize göstermedi'' yanıtını verdi.

Çiller'in açıkladıklarının, ''herkesin bildiği şeyler'' olduğunu kaydeden Toptaş, ''Onun dışında komisyona ayrıca belgelerin birer suretini iletecekse biz değerlendireceğiz'' diye konuştu.

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, Çiller'in gözlerinin dolduğuna tanık olmadığını ifade ederek, ''Tabii ki bir başbakanlık beklentisi vardı. İmza topluyor ve Sayın Demirel'e iletiliyor hükümet kurma yetkisi için. Sayın Demirel vermiyor bu görevi. Belki bunu anımsamış olabilir'' dedi.

Muhabir: Uğur Aslanhan - Andaç Hongur

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA