Kazakistan’da Buğday Hasılatının Düşmesi Fiyatların Artmasına Sebep Oldu

Kazakistan’ın bu yılki buğday hasılatının geçen yıla nazaran yarı yarıya düşmesi, buğday fiyatlarının iki kat artmasına sebep oldu.

Kazakistan Tarım Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada; bu yıl buğday rekoltesinin 14,7 milyon ton olduğu belirtildi. Hasılatın düşmesine ise bölgesel kuraklıkların sebep olduğunu söyleyen bakanlık, geçen yıl 26 milyon ton olan hasılattan yaklaşık 10 milyon tonunun bu yıl ihraç edileceğini duyurdu.

Buğday fiyatlarındaki yükseliş çiftçileri etkilediği kadar silo sahibi tüccarları da etkiliyor. Siloları dolu olan tüccarlar, çiftçinin yeni mahsulünü satın almıyor. Geçen yıl Şubat ayında tonu 150 dolar olan buğdayın fiyatı, Temmuz ayında kuraklığın baş göstermesi ile 280 dolara fırladı. Şuan ise buğdayın tonu 310 dolardan satılıyor. Ulaşım ve nakliyeye gelen ek tarifeler ise buğdayın ihracatını zorlaştırıyor. Nakliyenin birdenbire yüzde 50 artması ihracatçıları zor durumda bıraktı.

Bununla beraber, yeterli vagon temin edilemediğinden ihracatçıların vagon sırasında beklemesine sebep oluyor. Amerika’dan Türkiye’ye liman teslimi buğdayın tonu 320 dolara mal olurken; bu işlem Kazakistan’dan yapılınca rakam 460 dolara kadar çıkabiliyor. Buğday ticareti yapan şirketler yetkililerden bu konuda acil önlemler almasını, aksi takdirde bu fiyat artışlarının un mamullerine de yansıyacağı uyarısında bulundu. Kazakistan, buğday ihracatında altıncı, un ihracatında ise dünyada birinci sırada yer alıyor .