Farklılaştırılmış Ürünlerin Belli Türdeki Araçlar İçin Gerekli Olduğu Algısına Yol Açacak Biçimde Tüketicileri Yanlış Yönlendirecek İbare, İşaret, Çıkartma Gibi Unsurlar Kullanılamayacak

Akaryakıt istasyonu sahipleri, farklılaştırılmış ürünlerin belli türdeki araçlar için gerekli olduğu algısına yol açacak biçimde tüketicileri yanlış yönlendirecek ibare, işaret, çıkartma gibi unsurlar kullanamayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun , ''Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, istasyonlu bayilik sahipleri, ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde her bir farklılaştırılmış ürünün kendisi için geçerli tavan fiyatını yazmakla yükümlü olacak.

Söz konusu kimseler ayrıca her bir akaryakıt pompasında, pompada satılan akaryakıtın resmi ismini, ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde resmi isim ile her bir farklılaştırılmış ürün için kullanılan ticari ismi ve fiyatı belirtecek.

Farklılaştırılmış ürünler ilan panosuna yazılırken, önce resmi isim, yanında veya altında ticari isimler veya logo yer alacak. Ticari isim veya logo, resmi ismin öncelikle ve kolaylıkla okunmasını ve görülmesini güçleştirmeyecek biçimde yazılacak.

-Tüketicinin yanlış yönlendirilmesine önlem-

Ticari isim ve markalar ile bunlara ilişkin işaretler, resmi isimlerin okunmasını engellememek kaydıyla ve fiyat belirtilen yerler dışında olmak üzere, istasyon haricindeki veya dahilindeki diğer yerlerde tek başına kullanılabilecek. Ancak, ilan panosu ve pompalar dahil istasyon içinde ya da haricinde farklılaştırılmış ürünlerin belli türdeki araçlar için gerekli olduğu algısına yol açacak biçimde tüketicileri yanlış yönlendirecek ibare, işaret, çıkartma vesaire kullanılamayacak.

İstasyonda birden fazla ilan panosu bulunması halinde ilan panolarındaki akaryakıt isim ve fiyat bilgileri birbirleri ile aynı olacak.

-Farklılaştırılmış ürünlere ilişkin açıklamalar internetten yayımlanacak-

Farklılaştırılmış ürün satışı yapan dağıtıcı lisansı sahipleri bu ürünlere ilişkin açıklamaları şirket internet sayfasından kamuoyuna duyuracak.

Yapılan duyuruda, şirketlere ait fikri ve sınai haklara zarar getirmeyecek ve asgari olarak malzeme güvenlik bilgilerini içerecek şekilde ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve ne şekilde farklılaştırıldığına ilişkin teknik bilgiler bulunacak.

Açıklanan bilgiler içinde, ticari sır, fikri ve sınai haklar hariç olmak üzere, söz konusu üründeki farklılaştırma işlemine ve tüketiciye sağlanan faydalara ilişkin ispatlayıcı açıklamalar ile yapılan bu açıklamaya ait doküman örnekleri yer alacak.

Açıklama metninin başlangıç kısmında punto, renk, biçim vesaire yönlerden metnin geri kalanı ile aynı olmak üzere ''Farklılaştırılmış olsun ya da olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda yakıt türüne göre hepsi araçlarda güvenle kullanılabilirler. Farklılaştırılmış ürünler ile diğerleri arasında kalite vb. düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, TIR, traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır'' ibaresine yer verilecek.

Duyuru, ana sayfanın herkesin kolaylıkla görebileceği bir bölümünde tüketicilerin anlayabileceği şekilde yapılacak, tanımlanan şekliyle ana sayfada devamlı olarak bulundurulacak.

-Lisans sahiplerine bir yıl süre-

Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile lisans sahipleri, ilan panolarını bugünden itibaren 12 ay içerisinde yönetmelik hükümlerine uygun hale getirecek. Açıklayıcı duyuru da yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde lisans sahiplerinin internet sayfalarında yer alacak.

Muhabir: Erdal Çelikel

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA