Marka takıntısı aileyi harap eder

Okullara kıyafet serbestliği getirilmesi velileri de öğrencileri de ikiye böldü. Kimi veli ‘Alışılır’ derken, kimi de marka takıntısının aileleri güç duruma düşüreceğini söylüyor. İşte o görüşler:

Marka takıntısı aileyi harap eder
Öğrencilerin yararına '
Bayram Seymen: Haberlerden takip ettiğim kadarıyla başörtüsü artık okullarda serbest, tayt ve dizüstü etek yasak. Ben bir veli olarak uygulamayı çok mantıklı buluyorum. Öğrencilerin rahat edebilecekleri şekilde ders dinlemeleri onların yararına olacaktır. Bu değişiklik çocuklar arasında kıskançlığa neden olacaktır ama devlet yardım ederse, gerekli çalışmalar yapılırsa bu sorun ortadan kalkacaktır.

'Zamanla alışılır '
Kani Akdemir: Türkiye 'de okul kıyafetleri büyük bir rant haline geldi. Okullarda çocuklarımız istediği şekilde giyinebilmeli. Bu açıdan baktığımda uygulamayı gayet olumlu buluyorum. Yeni uygulamayla okullarda tayt, mini etek yasaklandı diye biliyorum. Belki ilk zamanlar uygulama, çocuklar arasında moral bozukluğuna yol açabilir ancak zamanla alışılacağını düşünüyorum.

Sakıncalı buluyorum
Saliha Kırçak: Bence çocuklar serbest kıyafetle gitmemeli. Çünkü bu durumda ekonomik farlılıklar ortaya çıkacaktır. Bu da çocuklar arasında kıskançlığa ve psikolojik rahatsızlıklara neden olur. Bu açıdan bakınca uygulamayı sakıncalı buluyorum. Çocuklarımızın böyle bir sıkıntı yaşamaması için elimizden geleni yapacağız. Ancak bütçemizi çok zorlayacaktır.

'Zengin-fakir ayrımı '
Ceren Yıldırım: Öğrenci olduğunu nasıl anlayacağız? Okullarda kıyafetlerin serbest olmasına sevindim. Çünkü artık istediğim kıyafeti giyebileceğim. Ama bir taraftan da daha çok kıyafetim olması gerektiği için şimdiden kaygılanıyorum. Bu nedenle kıyafet almam gerekecek. Bu uygulama sınıflarda zengin fakir ayrımını ortaya çıkaracaktır. Bir de okul bahçesinde kimin öğrenci olduğunu kimin olmadığını nasıl anlayacağız? Bu taraftan bakınca da uygulamayı olumlu karşılayamıyorum.

'Engellere karşıyım '
Aziz Ayhan Çimen (Ata Koleji): Okul kıyafetlerinin serbest olmasından yanayım. Rahat olmadığımız kıyafetlerin içinde ders dinlemek istemiyoruz. Belirli kalıplara girmek öğrenciyi okula çekmez, aksine daha da iter ve uzaklaştırır. Serbest kıyafetle gidelim, rahat rahat dersimizi dinleyelim.

'Önce sınav sistemi '
Gizem Yaman (Prof. Dr. Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi): Kendi okuluma baktığım zaman, çok zor durumda olan öğrenciler var. Eğer bu uygulama yürürlüğe girerse o arkadaşlarımız, daha iyi giyinen arkadaşlarını kıskanabilir diye düşünüyorum. Ayrıca başörtü sorunu daha da büyüyebilir. Bu ülkede bu kadar sorun varken, serbest kıyafet uygulaması gereksiz geliyor bana. Bunun yerine, sınav sistemi düzeltilmeli.



'Kısıtlamalar var '
Ecem Yeşilağaç (Maçka Akif Tuncel Anadolu Meslek Lisesi): Serbest kıyafet konusunu ilk öğrendiğimde mantıklı olduğunu düşündüm. Asker gibi aynı şeyleri giymek zorunda bırakılmayacağız. Artık kendimizi giyimimizle de ifade edebileceğiz. Ama sonra bununla birlikte gelen yasakları okudum. Keşke böyle yasaklar getirmeselerdi dedim. Belli çerçevelerde getirilen bu değişikliğin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Yine kısıtlanmış bir şekilde serbestiz.

'Serbest olmasın! '
Serpil Aydın: Okullarda kılık kıyafet bence serbest olmasın. Türkiye 'de maddi durumu iyi olanlar olduğu gibi kötü olan aileler de var. Çocuklarda marka takıntısı her geçen gün biraz daha artıyor. Hal böyle olunca aileler çocuklarını mutlu edebilmek için kendilerini harap edecekler. Ayrıca bu düzenlemenin çocuklar arasında kıskançlığa neden olacaktır. Çocuklar forma giydikleri halde bunalıma giriyorlar, bu durumda sivil olduklarını düşünemiyorum bile...