40 Hatimli Şifalı Aşure Etkinlikleri

Afyonkarahisar’da Mevlana’nın 7. kuşak torunu Mutasavvıf Sultan Divani’yi anma ve 40 Hatimli Şifalı Aşure etkinlikleri kapsamında hazırlanan aşure mayasının dağıtımında izdiham yaşandı.

40 Hatimli Şifalı Aşure Etkinlikleri
Sultan Divani Hazretleri’nin 16. yüzyılda başlattığı ‘40 Kazanda 40 Hatimle’ hazırlanan şifalı aşure geleneği, Afyonkarahisar Belediyesi’nin organizasyonu ile gerçekleştirildi.

Protokol üyelerinin yanı sıra vatandaşların da yoğun il gösterdiği aşure duası ve mayasının hazırlanması törenine katılım yoğun oldu. Şifalı aşurenin mayasının hazırlanması öncesinde yaklaşık 560 yıldır devam eden gelenekle ilgili bilgiler veren Mevlevi Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, 40 hatimli şifalı aşure geleneğinin kökeninin yüzyıllar öncesine dayandığını belirtti.

Bu geleneğin Sultan Divani Hazretleri’nin çıktığı İran seferinde İmam Rıza Türbesi'nde hediye edilen bakır kazanda kaynatılan aşure ile başladığını kaydeden Özpunar, devam eden bu geleneğin Afyonkarahisar ve çevresinde yaşayan insanları bir kazan etrafında bir araya getirdiğini söyledi.

Özpunar, “Yüzyıllar öncesinde burada yaşayan gayrimüslimler bile bu kazanlarda pişen aşureden sebeplenmiş, aşure kazanının dibindeki isin gözlere iyi geldiği inanışı ile burada kazanın dibindeki isten bile alırlarmış” dedi.

Dua töreninde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, Evliya Çelebi’nin Afyonkarahisar’dan bahsederken ‘Topraklarının altında binlerce evliyadan yatan topraklar’ diye bahsettiğini ve o evliyalardan en önemlilerinden birisinin de Pire Sade olarak adlandırılan Sultan Divani Hazretleri olduğunu söyledi.

2009 yılında göreve başladıkları zaman Mevlevi Müzesi'ndeki yaklaşık 550 yıllık geçmişe sahip bakır kazanın aynısından belediye olarak 40 tane yaptırarak, maddi durumu iyi olan 40 aileye dağıttıklarını söyleyen Çoban, “İnşallah bu sayede yüzyıllar sonrada dünya var oldukça bu geleneğimiz devam edecek. Çünkü ben biliyorum ki bu ailelerimizin torunları bu geleneği sürdürecek. Kazanlarımızın sayısını ve aşurenin miktarını arttırdık. Bu sayede Afyonkarahisar’ın her yerine 20 kazanda 40 hatimle pişirilen şifalı aşureyi dağıtıyoruz” diye konuştu

Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak, Afyonkarahisar İl Müftüsü Mustafa Kaya aşure duası okudu. Ardından protokol üyeleri tarafından kazana dökülen malzemeler ile aşurenin mayası hazırlandı. Hazırlanan maya protokol üyeleri tarafından törene katılan vatandaşlara dağıtılırken, dağıtım esnasında izdiham yaşandı
Kaynak: İHA