Bakan Ergün 'kasım Ayı Kapasite Kullanım Oranını' Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İmalat sanayi kapasite kullanım oranları 2012 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 azalarak 74,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.

İmalat sanayi kapasite kullanımı bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,9 azalmıştır" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Merkez Bankası tarafından açıklanan kasım ayı kapasite kullanım oranını değerlendirdi. Kapasite kullanımında Kasım ayında yaşanan bu azalmayı dünya ekonomisinin içinde bulunduğu konjonktür çerçevesinde değerlendirmek gerektiğini belirten Ergün, "Dünya ekonomilerinden hala çelişkili veriler gelmeye devam etmektedir. Kimi ülkelerde ekonomik veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, kimilerinde ise beklentilerin bir hayli altında gerçekleşmektedir. Özellikle gelişmiş ekonomiler bir arada karar alamadıkça ya da aldıkları kararları uygulamadıkça net bir çözümün gerçekleşmesi beklenemez" dedi

Gelişmiş ekonomilerde net bir çözümün gerçekleşememesinin diğer ülkelerde de beklentileri bozduğuna ve potansiyellerini gerçekleştirmelerini yavaşlattığına dikkati çeken Ergün, ayrıca bu çözümsüzlüğün durumu gelişmekte olan ülkelerin dış ticaretinde ve yatırımlarının finansmanında daralmaya yol açtığını belirtti.

Türkiye'nin ise tüm bunlara rağmen bu ortamdan hasarsız çıkmayı başardığını vurgulayan Ergün, bu başarının altında disiplinli bütçe ve maliye politikası ile siyasi istikrarın yattığını söyledi.

Ergün, Türkiye'nin bu özellikleriyle diğer ülkelerden ayrıştığını bildirerek, "Makro dengelerini tutturan ve bu dengeleri istikrarlı bir şekilde savunan Türkiye uluslararası kuruluşlar tarafından da fark edilmeye başlanmıştır. Son OECD raporunda da Türkiye’nin önümüzdeki 20 yıl içinde dünyada en hızlı büyüyen 4. ekonomi olacağı ifade edilmiştir. Uluslararası derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunu artırmaya başlamıştır. Önümüzdeki dönemde daha başka not artışları da gelecektir" diye konuştu

Bakan Ergün, açıklamasında şunları kaydetti: "Tüm bu makro ekonomik başarıların uzun vadeli ve kalıcı olabilmesi için daha mikro ölçekli önlemlerin de alınması gerekmektedir. Alınması gereken en önemli önlem ise daha rekabetçi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesidir. Nitekim Bakanlık olarak bu hedef doğrultusunda girişimciliğin, yenilikçiliğin, Ar-Ge’nin, innovasyonun, tasarımın ve üniversite ile sanayi işbirliğinin önünü açıyoruz, her gün daha fazla destekliyoruz. Son olarak 1. Üniversite Sanayi İşbirliği Zirve'sini gerçekleştirdik. Bu bir başlangıçtır. Eminiz ki bundan sonra üniversite ve sanayi el ele vererek rekabetçiliği yüksek, Ar-Ge’ye ve innovasyona dayanan ürünler üreterek Türkiye’nin yakaladığı ekonomik başarıyı kalıcı hale getirecektir. "
Kaynak: İHA