Bitlis Valisi Yurdakul Açıklaması

Bitlis Eren Üniversitesi'nde , ''Bilişim Teknolojileri Meslek Edindirme Programı''nın açılışı yapıldı.

BEÜ, Sabancı Üniversitesi, Bitlis Eğitim Tanıtma Vakfı , Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve Bitlis Genç İş Adamları Derneği'nin işbirliğiyle oluşturulan BİTMEP kapsamında, 40 kişiye 6 ay boyunca 400 saat bilgisayar programları hakkında eğitim verilecek.

Programın açılışına katılan Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, BEÜ, iş ve meslek ile sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek, topluma, insanlığa ve gelişmeye yönelik bir program ortaya koyduğunu söyledi.

İstihdam garanti yüzdesi düşük olan işlere girilmemesi gerektiğini, ancak Türkiye'de bu konuda yanlışlıkların yapıldığını ifade eden Yurdakul, şöyle konuştu:

''Bu aksi halde, ehliyetli, diplomalı ve sertifikalı işsizler üretiyoruz demektir. Üniversitemiz, iş ve meslek ile sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, topluma, insanlığa ve gelişmeye yönelik bir program ortaya koymuş. Hepsini kutluyorum. Ayrıca BETAV bütün projelerimize olumlu bakıyor. Bilişim yükselen bir değer. Dünyada ticaret dahil java programı yaygın olarak kullanılıyor. Bugün çok daha modern, kolay ve çağdaş programlardan biri. Bu program bilişim sektöründe ara eleman yetiştirme adına iyi bir tespit. Ayrıca istihdam garantisi sağlanmış. Projenin en önemli tarafı istihdam garantisi. Garanti yoksa o insanlara ızdırap çektirirsiniz. Niteliksiz insanı nitelikli hale getiriyorsunuz. Nitelikliyken işsiz kalmak insana ızdırap verir. Fakat biz geleceğe ümitle bakıyoruz ve heyecanımızı muhafaza ediyoruz.''

BEÜ Prof. Dr. Rektör Mahmut Doğru ise, böyle bir projeyi Bitlis'te yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, programın doğuda bir ilk olduğunu bildirdi.

Kentteki insanlara istihdam sağlamak amacıyla projeyi hazırlayarak, aldıkları kararla hayata geçirdiklerini belirten Doğru, şöyle devam etti:

''Projemiz 6 ay sürecek. Bu zaman içinde 40 kişiye 400 saat bilişim konusunda eğitim verilecek. Eğiticilerimizde hazır ve kursiyerlerimizi eğitmeye başladı.

Bu çok önemli bir eğitim. Çünkü bu projemizin arkasında BETAV, BEÜ, Sabancı Üniversitesi, Tatvan TSO ve BİGİAD var. Böyle bir projenin başarısız olması mümkün değil. Projenin maliyeti, eğitici ve kursiyer eğitimi oldukça yüksek. Bitlis'teki gençlerimize bu eğitimleri ücretsiz olarak veriyoruz. Buradan sertifika alan kişiler de istihdam edilecek. Yazılım, otomasyon konusunda gençlerin eğitim alması gerekiyor. Buradan alacak olan sertifika, dünyanın her yerinde geçerli olacak. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum.''

BETAV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nezir Gencer de, bu projeye destek veren kişi ve kuruluşların tamamının pozitif olduğunu dile getirdi.

Gencer, ''BETAV kendi başına pozitif bir kuruluş. Güzel işler, güzel işlere sebep oluyor. Projeler konuşulur. Ama önemli olan bunun takibini yapmak. Rektörümüz bunun takibini yaptı ve bugün bunun açılışını yapıyoruz. İnsanlar buradan mezun olacak ve ekmeğe kavuşacak'' dedi.

Tatvan TSO Başkanı Bilal Dağdağan ise, BETAV sayesinde Bitlis'in kabuk değiştirdiğini kaydederek, bu projeyle de bilişim alanında kalifiyeli elemanların yetişeceğini bildirdi.

Dağdağan, ''Bitlis'te 0 ile 29 yaş arasında nüfusumuzun yüzde 72'dir. Bilgisayar alanında kafamız zehir gibi çalışıyor. Bunu ticari projelere dönüştürmek ve 'çorbada tuzumuz bulunsun' diye projeye destek sunduk. İşyerimize bilişim alanında kalifiyeli eleman almak istediğimizde, bize başvuranlara bilgisayarın hangi programlarını bildiğini ve hangi programları kullandığını soruyoruz. Bunlar facebook, msn ve oyun bildiklerini söylüyor. Bu projeyle kalifiyeli elemanların yetişeceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından program katılanlar, proje kapsamında oluşturulan bilgisayar laboratuvarını inceleyerek, kursiyerlerle sohbet etti.

Muhabir: Şener Toktaş

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA