Abu Dabi’deki Nükleer Tesis Zamanından Önce Hazır Olabilir

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’nin batı bölgesinde inşaatı devam eden 4 nükleer reaktörden 2’sinin planlanan zamandan 8 hafta önde gittiği bildirildi.

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung Bak ile “Bereket” adlı tesise yaptığı ziyarette birinci ve ikinci ünitelerin yüzde 20’den fazla tamamlandığını açıkladı.

Emirlikler Nükleer Enerji şirketi tarafından onaylanan proje inşaatına, Kore Elektrik Enerji Şirketi’nin geçen Temmuz’da başladığı ifade edildi. Birinci üniteye ilk beton dökülürken; ikinci üniteye gelecek yıl dökülmesi bekleniyor. Tüm projenin 20 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.Ayrıca, ilk reaktörün 2017’de operasyona başlaması ve kalan üç reaktörün de birer yıl arayla 2020’ye kadar hazır olması öngörülüyor. Dört reaktörün çalışmaya başlamasıyla 5 bin 600 megawat düşük karbon elektrik üretilecek ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin enerji ihtiyacının yüzde 25’i buradan karşılanacak. Böylece yılda 12 milyon tona kadar karbondioksit salımı da engellenecek. Uranyum, Avustralya’dan temin edilecek.Bunun yanı sıra Abu Dabi’nin batı bölgesinin nükleer reaktör inşaatı için seçilmesinde bölgedeki düşük deprem ihtimalinin önemli rol oynadığı kaydedildi. Çalışmalara göre inşaatın yapıldığı alan son 100 milyon yıldır tektonik olarak hareketsiz bulunuyor.