Tohumcular Birliği Başkanı: Türkiye'de Kullanılan Tohumun Yüzde 94'ü Yerli

Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses, Türkiye'de kullanılan tohumun yüzde 93,6’sının yerli olduğunu söyledi.

Ses, Türkiye’de kullanılan tohumların çoğunluğunun ithal olduğu ve İsrail’den alındığı yönündeki algınında gerçekleri yansıtmadığına da dikkati çekti. Antalya’nın Kumluca ilçesinde düzenlenen 1. Domatexpo Domates Fuarı’nın açılışına katılan Hakkı Şafak Ses, tohumculuk sektörü üzerine bilgi verdi. Türkiye’deki tohumların ithal olduğu ve özellikle İsrail’den alındığı, ayrıca GDO gibi insan sağladığını tehdit ettiği yönündeki algının yanlış olduğunu belirtti.

Ses, Türk tohum sektörüne karşı haksız ve gerçek olmayan bilgilerin halkın zihninde travmaya neden olduğunu savundu. Türk tarımının son sekiz yılda çok önemli atılımlar yaptığını, geleceğe yönelik ciddi büyüme trendi yakaladığını dile getiren Ses, Türk tohumuna ilişkin iddialara şöyle karşılık verdi: “Türkiye topraklarına ekilen ve dikilen hiçbir ürün GDO yönünden ve insan sağlığı yönünden bir endişeye mahal olmayacak derecede temizdir. Maalesef basın konuyu mazin boyutunda bazen de siyasi boyutta ele aldığı husus tüketimi de etkilemektedir. Alışveriş yapan annelerimiz, eşlerimiz endişeyle alışveriş yapıyor, bu propaganda tesiriyle tüketimi etkiliyor. Üretim alanları sıkıntıya giriyor.”Tohumların yüzde 100’ü ithal olduğu şeklindeki iddianın da gerçeği yansıtmadığını kaydeden Ses, “Türkiye’de hiçbir sektör tohumculuk kadar yerlilik ve millik oranına sahip değildir. Türkiye topraklarına eklin tohumların yüzde 93,6 sı yerlidir. Türkiye’nin 260 milyar dolarlık ithalatının içinde tohum 178 milyon dolardır. Yüzde yarım bile değil.” dedi.

Ses, Türkiye’nin domates tohumu ithalatının 59 milyon dolar olmasına karşın yapılan ihracatın 477 milyon dolar olduğu bilgisini verdi. Hakkı Şafak Ses, iddiaların nedeninin Türkiye’nin tarımda dünya üzerinde önemli bir aktör haline gelmesinden kaynaklanığını belirterek, “Türkiye ciddi büyüme trendine girdi. Tarım sektöründe dünyada önemli yerlere geliyor. Dünya pazarı kavgasında tehdit algılamasına neden oluyor. Bu sektörü Türk halkı gözünde aşağılama kampanyalarına dikkat etmek gerekiyor.” dedi.