Adıyaman'da Yüksek Oranda Kil Rezervi Olduğu Belirtildi

Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akça'nın yürüttüğü "Adıyaman Çamgazi Bölgesi Killerinin Seramik Üretiminde Kullanım Olanakları" adlı proje ile, Adıyaman’da bulunan kil rezervinin kullanımlarıyla ilgili önemli tespitlerde bulunuldu.

Adıyaman'da Yüksek Oranda Kil Rezervi Olduğu Belirtildi
' Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi' tarafından desteklenen çalışmada, Adıyaman’da özellikle ulaşılabilirlik ve rezerv potansiyeli en yüksek olan killerin Adıyaman-Kahta yolu üzerinde ve Çamgazi bölgelerinde yer aldığı ve bu killerin tuğla, çanak-çömlek yapımı için uygun özellikler taşıdığı tespit edildi.

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erhan Akça, Adıyaman ilinin; iklim, toprak, su, jeoloji, bitki örtüsü ve arkeolojik çeşitliliği açısından Türkiye’nin en özgün bölgelerinden biri olduğunu, bölgede jeolojik yapı seramik üretimi için uygun materyallerin oluşmasını sağladığını belirtti.

Akça, "Adıyaman bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar bölgenin özellikle 10. ve 13. yüzyılda önemli seramik üretim merkezlerinden biri olduğunu göstermiştir. Özellikle yüksek düzeyde ve çok farklı kaynaklardan çökel taşıyan Fırat kıyılarında yer alan Eski Samsat’ta ve Kahta’da yapılan kazılarda bulunan kırmızı, kahverengi seramikler, zamanında ün kazanmıştır. Söz konusu arkeolojik zenginlikle ilgili yalnızca Türkiye’den değil Amerika Birleşik Devletleri National Geographic Derneği'nin desteğiyle 1960'lara varan çalışmalar gerçekleştirilmesi bu görüşü güçlendirmektedir. Buna karşın günümüzde birkaç tuğla fabrikası dışında Adıyaman’da özgün seramik üretimi bulunmamaktadır" ifadelerini kaydetti.

Adıyaman il sınırları içerisinde yer alan bölgede, jeolojik yapının seramik üretimi için uygun materyallerin oluşmasını sağladığını vurgulayan Akça, "Bölgede ulaşılabilirlik ve rezerv potansiyeli en yüksek olan killerin Adıyaman-Kahta yolu üzerinde ve Çamgazi bölgelerinde yer aldığı, önceki çalışmalardan bilinmektedir. Ancak söz konusu killerin tuğla/seramik üretimi için uygunluğu Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklen ‘Adıyaman Çamgazi Bölgesi Killerinin Seramik Üretiminde Kullanım Olanakları’ adlı proje ile ortaya konulmuştur. Ayrıntılı fiziksel, kimyasal, mineralojik ve mikromorfolojik analizler sonucunda; Çamgazi ve Kahta killerinin tuğla, çanak-çömlek yapımı için uygun özellikler taşıdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte Çamgazi bölgesindeki killer yüksek verimli tarım toprakları tarafından çevrili olduğundan, ham madde alımında çevreye zarar vermeyecek alanların seçilmesi gerektiği, bu nedenle Kahta bölgesi killerinin tuğla, Çamgazi killerinin ise tarım ürünleri tanıtacak seramik ürünleri (testi, mutfak gereçleri) üretimi yapılmasının daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Akça, yerel doğal kaynakların alternatif yaklaşımlarla üretime geçirilmesinin, bölgede yeni gelir kaynaklarını sağlayacağını ve bölgesel yaşam kalitesinin artmasını beraberinde getireceğini aktardı .
Kaynak: İHA