‘Pamuk Prim Miktarı Yükseltilerek En Kısa Sürede Açıklanmalı’

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk prim miktarının tatmin edici bir artış oranıyla kısa sürede açıklanmasını istedi.

‘Pamuk Prim Miktarı Yükseltilerek En Kısa Sürede Açıklanmalı’
Pamuk piyasalarının mevcut durumu ve önümüzdeki sezon pamuk üreticilerine sağlanacak destek primleri hakkında görüşlerini açıklayan Kestelli, Son birkaç yıldan beri üreticinin zarar ettiğine, bu yüzden pamuk ekim alanlarının hızla azaldığına dikkat çekti.Pamuğun Türkiye’nin dış ticaretine net pozitif katkıyı sağlayan tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi olduğunu, bu sebeple üretiminden vazgeçilemeyecek tarım ürünlerinin başında geldiğini vurgulayan Kestelli, şöyle konuştu: “Ancak pamuk üreticisi, Son yıllarda para kazanmak bir yana sezonu zararla kapatmaktadır. Nitekim 2011 yılı ekim döneminde 5,70 lira seviyelerinde olan mahlıç pamuk fiyatı, hasat döneminde 4 liraya geriledi. 2012 yılında ise 3,53 lira olan ekim dönemi fiyatları, hasadın yapılmaya devam ettiği bugünlerde 3,20 liraya kadar düştü. Kısacası büyük bir umutla başlayan pamuk üretimi, üretici için adeta hayal kırıklığına dönüşmüştür. İçinde bulunduğumuz sezonda 1 kg. kütlü pamuk maliyeti, yaklaşık 1,8 lira seviyelerindedir; fiyatı ise Ege Bölgesi'nde 1,3, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1,2 liradır. Destekleme primi olarak ödenecek 46 kuruş ilave edildiğinde dahi pamuk üreticisi zarar edecektir.”İTB Başkanı Kestelli, üreticilerin pamuk ekim kararlarını belirleyen temel parametrenin maliyet-fiyat farkı olarak ortaya çıkan kâr ve bunun başka ürünlerle karşılaştırılması olduğunu belirtti.

“Üreticiden, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ve dış ticaretimizin geleceği için zararına pamuk ekmesini bekleyemeyiz.” diyen Kestelli, şunları kaydetti: “Pamuktan zarar eden üreticimiz alternatif ürünlere yönelecek ve ülkemiz için çok önemli olan pamuk üretimi, özellikle önümüzdeki sezon kan kaybetmeye devam edecektir. Bu nedenle kısa vadede önümüzdeki sezona ilişkin prim miktarı, tatmin edici bir artış oranıyla kısa sürede açıklanmalıdır. Ayrıca üreticilerimizin önündeki belirsizliğin kaldırılması amacıyla destekleme politikaları, beş yıllık bir projeksiyon olarak ortaya koyulmalıdır. Aksi takdirde pamuk üretimindeki kaçış hızlanacak ve tekstil konfeksiyon sektörünün dış girdi bağımlılığı artacaktır.”