Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçesi, Plan Bütçe Komisyonu’nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşmelerine geçilmesi sırasında CHP’li Musa Çam, ‘Karaburun Yarımadasında Taş ve Mermer Ocağına, RES Talanına Hayır’ yazılı bir pankart açarak, sessiz protesto gerçekleştirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine başladı.

Komisyon toplantısı başlangıcında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın salona girişinde CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ‘Karaburun Yarımadasında Taş ve Mermer Ocağına, RES Talanına Hayır’ yazılı bir pankart açtı. Enerji Bakanı Yıldız ile bir süre konuşan Çam, Komisyon çalışmaları başladığı sırada protestosuna son verdi.

Bakan Yıldız, bakanlığının bütçesine ilişkin sunumunda, TEDAŞ dahil bağlı ve ilgili kuruluşların yürütmekte oldukları projelere 2013 yılı için tahsisi öngörülen toplam ödeneğin 5 milyar TL olduğunu söyledi.

Yıldız, bakanlık merkez teşkilatına, cari harcamalar için 100.28 milyon lira, yatırım harcamaları için 22.05 lira, transfer harcamaları için 21 milyon lira, kamulaştırma harcamaları için 25 milyon lira ve borç verme harcamaları için 33.6 milyon lira olmak üzere toplam 201.93 milyon lira ödenek tahsis edildiğini kaydetti.

Yıldız, MTA Genel Müdürlüğü’ne 285 milyon, TAİK Başkanlığı'na 105 milyon, Bor Enstitüsü’ne de 7.8 milyon lira ödenek tahsis edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Bakanlık faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre 12.13 milyar ton eşdeğeri petrol (TEP) olan dünya birincil enerji talebinin 2035 yılında yüzde 51 oranında artışla 18.3 milyar TEP’e ulaşacağını söyledi.

Türkiye’nin enerji talebinin 2011 yılında yaklaşık 115 milyon TEP olduğunu belirten Yıldız, 2023 yılında birincil enerji talebinin yüzde 90 oranında artarak 218 milyon TEP’e ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye’de yüksek büyüme oranlarının sonucu olarak uzun yıllardan beri yıllık elektrik enerjisi tüketim artışının ortalama yüzde 7-8 seviyelerinde gerçekleştiğini belirten Yıldız, 2002 yılında 129 milyar kwh olan elektrik üretiminin, 2011 yılı sonunda 230 milyar kwh’ye çıktığını söyledi.

DOĞALGAZDA SOSYAL SORUMLULUK MODELİ
Bakan Yıldız, devam eden doğalgaz iletim boru hatlarının tamamlanarak işletmeye alınması ile 2012 yılı sonunda boru hatlarının yaklaşık 12 bin 290 kilometreye ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.

2002’de sanayi ile konutta 5 şehre, sadece sanayide ise 9 şehre giden doğalgaz iletim hattının, bugün itibariyle 71 şehre ulaştığını belirten Yıldız, diğer illere doğalgaz arzı sağlamaya yönelik BOTAŞ ve EPDK’nın çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Yıldız, “Ağrı gibi illerimizde dağıtım ihaleleri yapılmış olmasına rağmen, fizibilitesini çok uygun görmeyen özel sektörün bunlara teklif vermediği görülmüştür. Ama biz biliyoruz ki 81 ilimize de bunu götürmemiz lazım ve bunun için de zaman zaman fizibıl olamayacak olan ama sosyal sorumluluk projesi adı altında buralara da doğalgaz götürmek istiyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin de bilgi veren Yıldız, 2012 yılı içinde işletmeye alınan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapan santraların toplam kurulu gücünün 2 bin 14 megawatt olduğunu söyledi.

Yıldız, yerli kaynaklara da öncelik verilmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin yer altı kaynakları yönünden de önemli bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye’nin dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında maden çeşitliliği itibarıyla 10’uncu sırada yer aldığını belirterek, dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin varlığının Türkiye’de saptandığını ve 60 civarında maden türünde üretim yapıldığını dile getirdi.

“BOR ÖZELLEŞMEYECEK, NÜKLEERDE KARARLIYIZ”
Bor madeni ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldız, “Bor madeni, AK Parti hükümetleriyle birlikte özelleştirme programına alınmayan, önemli stratejik madenlerden bir tanesi. Biz önümüzdeki süreçte de borun özelleştirilmesiyle alakalı ne programımızda ne söylemimizde ne de zihnimizde herhangi bir şey barındırmıyoruz. Ama bunların hizmet alımlarıyla alakalı Enerji, Sanayi Komisyonu’nda bir çalışma yapıyoruz. Bunların çıkartılması, taşınmasıyla alakalı, yüklenmesi yani üçüncü şahıslardan hizmet alınmasıyla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz” diye konuştu.

Yıldız, 10 yıl önce dünya bor rezervinde birinci olan Türkiye’nin satışta 2. sırada olduğunu belirterek, şimdi ise satışta da birinci noktada bulunulduğunu söyledi.

Nükleer güç santralarını da mutlaka kaynaklar arasına koymak istediklerini belirten Yıldız, “Bununla alakalı kararlılığımız, Fukuşima kazasına rağmen devam etmektedir. Güvenlik sistemleriyle alakalı aldığımız önlemleri daha da artırarak mutlaka kaynak itibariyle belli bir noktaya gelmesini sağlamamız lazım. Çünkü dünyadaki kurulu güç itibariyle baktığımızda yüzde 13.5 civarında nükleeri görüyoruz. Bizim 2 tane nükleer santrali 2023 yılında işletmeye aldığımız, 3. santralin de inşa halinde olduğu bir Türkiye’yi görmek, büyüme rakamlarına uygun olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA