Bm Genel Sekreteri Ban Açıklaması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin'in BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü çabalarına ilişkin, ''Attığımız her adımın bir sonucu olacağını düşünelim. Hiçbirimiz barış umutlarının zarar görmesini görmek istemeyiz'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yale Üniversitesi'nde ''Değişim İçindeki Dünyada Çözümü Şekillendirmek'' konulu konferans verdi.

BM'den yapılan açıklamaya göre Ban, konuşmasında Suriye'de yaşanan gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Suriye'den her gün insan hakları ihlali ve trajedi haberleri geldiğini kaydeden Ban, Kurban Bayramı'nda ateşkes sağlanması için çaba gösterdiklerini ancak iki tarafın da ateşkesi ihlal etmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

BM'nin Suriye içinde bulunan ya da komşu ülkelere sığınan halka ilaç ve gıda gönderdiğini belirten Ban, ''2,5 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı var. Bu sayı kışın gelmesi ve şiddetin artmasıyla 4 milyona çıkabilir. Suriye Hükümeti'ni ve muhalifleri sorunun silahla çözülemeyeceği konusunda sürekli uyarıyorum'' dedi.

Suriye'deki çatışmaların komşu ülkelerdeki tansiyonu da yükselttiğini dile getiren Ban, Suriye'de yaşananların, uluslararası toplumun barış için birlik olmaması, liderlerin de halklarının taleplerini dikkate almaması durumunda neler olabileceğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

-Filistin'in BM'de yeni statü talebi-

Konuşmasında Filistin-İsrail sorununa da değinen Ban, çözümsüzlüğün ve illegal yerleşimlerin her geçen gün arttığını ve fırsatların kaçtığını söyledi.

''Yaklaşık yarım yüzyıldır süren anlaşmazlık ve işgalin Son bulması için görünür tek seçenek iki devletli çözüm'' diyen Ban, bu çözümün erteleme değil daha fazla kararlılık gerektirdiğini ifade etti.

Ban, şunları söyledi:

''Bildiğiniz gibi Filistin'in BM'deki statüsü tekrar haberlere konu olmakta. BM Anlaşması açık, bu konular BM üyesi ülkelerin ellerinde. İki devletli çözümün şimdi daha uzak görünmesinin hayal kırıklığını paylaşıyorum. Attığımız her adımın bir Sonucu olacağını düşünelim. Hiçbirimiz barış umutlarının zarar görmesini görmek istemeyiz. Kimse görüşmelere dönüşü riske atacak eylemlerde bulunmamalı. Anlamlı bir müzakereden başka bir seçenek yok. İki taraf liderlerinin ve uluslararası toplumun etkili liderliği olmadan iki devletli çözüm ve Filistin otoritesinin kurumsal yapılanma çabalarının tehlike altında olduğunu daha önce de birçok kez belirttim. Konu üzerinde etkisi olan herkesten rica ediyorum, Ortadoğu barış süreci yaşam destek ünitesindedir. Lütfen fişi çekmeyin. Yeni hayata ve ümide destek verin. Bölge ve dünya daha fazla bekleyemez.''

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA