İlin Tarihi, Turistik ve Kültürel Mekanlarını Konu Alan Kitapta, Fotoğraf Sanatçısı Tünel'in Çektiği Fotoğraflar Bulunuyor

Bilecik'in tarihi, turistik ve kültürel mekanlarını konu alan, fotoğraf sanatçısı Şekip Ayhan Tünel'in çektiği fotoğraflara yer verilen ''Kuruluş ve Kurtuluşun Şehri Bilecik'' kitabı yayımlandı.

Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, kitabın önsözünde, yurdun her yöresinin, bağrında kendisine özgü özellikler ve güzellikler bulunduran şehirler barındırdığını bildirdi.

Bu şehirlerden birinin de topraklarında ulu çınar tohumunun filizlenerek cihan devleti haline gelişine, kuruluş ve kurtuluşa tanıklık eden Bilecik olduğunu belirten Akpınar, şunları kaydetti:

''Bilecik, tarihi derinliği, aynı zamanda muhteşem bir medeniyetin yüzyıllar içinde zamana ve mekana nakşettiği kültürel zenginliği de içermektedir. Mekan önemlidir. Zira Ertuğrul obasının bu bölgeye yerleşmesi tesadüf olmamalıdır. Marmara Bölgesi'ni İç Anadolu Bölgesi'ne bağlayan kavşakta yer alan Bilecik toprakları, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege bölgelerinin buluştuğu bir noktada yer almasıyla başka hiçbir ilde bulunmayan bir ayrıcalığı da barındırmaktadır. Görkemli bir mazinin emanet edildiği vakur bir duruşun sahibi olan Bilecik ilimiz, milli mücadele döneminde yaşadığı acı hadiselerin hüznünü de taşımaktadır. O günlerden bu günlere intikal etmiş yıkık minareler, metruk camiler, yanmış, yıkılmış mahalleler de o hüznün şahitleri olarak gözümüzün önünde durmaktadır. Bugün artık Bilecik, tarihi ve kültürel dokusu, göletleri, şelalesi, mesire ve piknik alanları, yaylaları ve kanyonu gibi değerleriyle yeniden hızla gelişmekte olup, üniversitesi, tarım, hayvancılık ve madencilik potansiyeli, çeşitli sektörlerdeki sanayisiyle Marmara Bölgesi ve Türkiye'nin yükselen şehirlerindendir.''

Kitapta, Osmanlı mimarisi evler, cami, türbe, han, kervansaray, şehitlik, anıt, kilise, el sanatları, kanyon, mağara ve yaylalarla göletler gibi yüzlerce eserle ilgili bilgi ve Tünel'in çektiği fotoğraflar bulunuyor.

Muhabir: Muhsin Arslan

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA