Hürsiad Başkanı Fincan: Fitch'in Not Artışı Çok Önemli Bir Eşik

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Kasım Fincan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin yerinde ve çok önemli bir eşik olduğunu ifade etti.

HÜRSİAD Başkanı Kasım Fincan, Fitch'in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin önemli olduğunu ifare ederek şunları ifade etti: “Bu sayede Türkiye'nin yurt dışı faiz maliyetleri düşecek. Bundan böyle Türkiye'de finans kuruluşları ve büyük firmalar 5-10 yıl vade ile daha ucuza borçlanabilecek. Aynı zamanda Türkiye'ye gelen hem doğrudan yabancı yatırım hem de portföy yatırımları daha da artacak. Sıfırdan doğrudan yatırım yapacak kuruluşlar bu kredi notlarına çok bakıyorlar. Bu anlamda yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışları değişecek.” Türkiye, daha büyük bir cazibe merkezi haline geleceğini vurgulayan Fincan, bir yıl içerisinde Türkiye'ye 10-12 milyar dolar civarında ilave uluslararası doğrudan yatırım getireceğine inandığını dile getirdi. Fincan, Türkiye'nin 2008 yılından itibaren süren küresel kredi krizindeki ülke performansları açısından kredi notu yatırım yapılabilir seviyede bulunan birçok ülkeden daha iyi performans gösterdiğini ifade ederek, Fitch'in not artışının geç gelen bir karar olduğunu, iki yıl önce artırması gerektiğini söyledi.

Kredi notu artışının faiz maliyetini düşürürken, Türk Lirası’nın değerlenme riskini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Fincan, "Bu riske karşı Merkez Bankası'nın daha proaktif olacağı kanaatindeyim." dedi.

Türkiye'nin Son 3 yıldaki ortalama büyüme hızının yüzde 7 olduğunu belirten Fincan, “Bu Türkiye ekonomisinin gücünün en önemli göstergesidir. Biz iş dünyası olarak Türkiye ekonomisine her zaman güvendik. Türkiye'ye her zaman yatırım yaptık, istihdamı artırdık. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da artık malumu ilan etmesi Son derece olumlu. Diğer kuruluşlardan da Türkiye'nin ve Türk özel sektörünün hakkını teslim etmelerini bekliyoruz." diye konuştu.

KOBİ'LER İÇİN DAHA FAZLA ÜRETİM VE YATIRIM ORTAMI OLUŞTURULMALI

Öte yandan, siyasi ve ekonomik istikrarı koruyarak, reel sektör ve KOBİ'ler için daha fazla üretim ve yatırım ortamının oluşturulması gerektiğini dile getiren Fincan, “Orta Vadeli Program'da (OVP) çizilen bütçe disiplini çizgisini korumalıyız. Bu koşullar sağlandığında not artırımlarının da beraberinde geleceğine inanıyorum.” değerlendirmesine yer verdi. Yılın Son çeyreğinde ekonomik büyümede bir hızlanma olmasını beklediklerini söyleyen Fincan, şunları kaydetti: “Önümüzdeki yıldaki yüzde 4'lük büyüme hedefinin tutturulabilmesi için ekonomide çarkların bir an evvel dönmeye başlaması gerek. 2013 ve 2014 yılları Türkiye ekonomisi için zor ama çok parlak yıllar olacak. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşabilmesi için her yıl ortalama yüzde 5 büyümesi gerekiyor. Ekonominin durgunluktan çıkarak yeniden yüksek büyüme rakamlarına ulaşacak politikalar geliştirilmeli. "