TBMM 12 Eylül Alt Komisyonu Eski Genelkurmay Başkanı Özkök'ü Dinledi

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, ''Siyasetçileri, siyasetçiler değiştirsin ama tarihe baktığımızda siyasetçilerin bizden yardım istediği olmuştur'' dedi.

TBMM 12 Eylül Alt Komisyonu Eski Genelkurmay Başkanı Özkök'ü Dinledi
TBMM 12 Eylül Darbesini Araştırma Alt Komisyonu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ü dinledi. Bir ülkede demokrasi geliştikçe müdahale ortamının kalmayacağını belirten Özkök, Türkiye'de halkın siyasetçiye güvenini kaybetmesi halinde ordudan bir şeyler beklediğini söyledi.

Özkök, bir soru üzerine Türkiye'de 'gladyo' tipi bir yapılanma olmadığını, Özel Harp Dairesi bulunduğunu, bunun da gladyoya karşılık gelmediğini ifade etti.

Darbelerle gladyo arasında bir ilişki görmediğini belirten Hilmi Özkök, Özel Harp Dairesi'nin soğuk savaş döneminde bir ülkenin işgal edilmesi halinde oradaki halkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi çete savaşları için organize etme görevi olduğunu aktardı. 12 Eylül darbesinden bir gün sonra olayların ve ölümlerin bir günde sona ermesiyle ilgili olarak Özkök, "İhtilal olduktan sonra halkın devlete güveni geldi. Olayların bıçak gibi kesilmesinin nedeni bence bu'' dedi.

Demokrat kişiliğinin ve davranışının yasalardan kaynaklandığını belirten Özkök, görevini kanunlar ve nizamlara göre yaptığını, yeminine sadık kaldığını söyledi.

Özkök, "Şu parti, bu parti ayırmam. Kim gelse, görevimi yeminime sadık kalarak yapardım" diye konuştu

Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş ve bazı üyelerin 12 Eylül darbesini haklı bulduğu izlenimi edindiğini belirtmeleri üzerine Özkök, hiçbir darbeyi savunmadığını söyledi.

Özkök, ''Siyasetçileri, siyasetçiler değiştirsin ama tarihe baktığımızda siyasetçilerin bizden yardım istediği olmuştur'' dedi

12 Eylül darbesinde dış güçlerin rolü olduğu değerlendirmelerini anımsatan Özkök, bunun söz konusu olabileceğini ancak spesifik olarak herhangi bir ülkenin darbenin arkasında olduğunu söyleyemeyeceğini kaydetti.

Wikileaks belgelerinde iddia edilen ve 1 Mart 2003 tarihindeki Irak tezkeresi için devreye girip girmediği sorulan Özkök, ''Ben politikacı değil, bürokratım. ABD ile münasebet neyse, devlet politikasına göre hareket ederim. O dönem MGK da dahil çeşitli toplantılar yaptık. Tezkerenin geçmesi ve geçmemesi halinde neler olabileceğini değerlendirdik. Ne basına konuşarak hükümete baskı yaptım ne de ABD'lilerle görüştüm'' diye konuştu

Türk askerinin başına Kuzey Irak'ta çuval geçirilmesinden dolayı büyük acı duyduklarını da anlatan Özkök, ''Kriz yönetimi olarak bazı ifadeler kullanıldı ama ilişkilerde büyük hasar meydana getirmedik'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin kaldığı sürece darbe tehlikesi olup olmadığına dair görüşü de sorulan Özkök, 35. madde olmasa TSK'nın yurt içindeki olaylarda kullanılamayacağını söyledi.

Özkök, ''TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi, bence dışarıdan önemsendiği kadar büyük bir madde değil'' dedi.

Özkök, CHP ve MHP'li komisyon üyelerinin ''Balyoz Planı'' ve ''Ergenekon'' davalarıyla ilgili sorularını yargılama devam ettiği için genel çerçeve dışında cevaplamak istemedi. Komisyon Başkanı Baş da, Özkök'e bu konuda yöneltilecek soruların yargı yetkisinin yerine geçme riski oluşturacağından titizlik gösterilmesini istedi. Bu konuda mahkemeye tanık olarak ifade verdiğini anımsatan Özkök, ''Balyoz Darbe Planı'' diye bir darbe hazırlığını duymadığını, bu konuda düzenlenen seminerde ''ileri giden'' ifadelerin kullanıldığını duyması üzerine konuyu dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'a incelemesi için ilettiğini, daha sonra yoğunluktan dolayı konunun unutulup gittiğini söyledi.

Hilmi Özkök, Genelkurmay Başkanlığı görevinden sonra Cumhurbaşkanlığı teklifi alıp almadığı sorusunu da ''Asla. Ne ima ne teklif aldım'' karşılığını verdi .
Kaynak: İHA