Atalarımızdan kalan tohumlar yok olmak üzere

Atalarımızdan kalan tohumların yok olmak üzere olduğunun farkında olanlar harekete geçtiler.

Atalarımızdan kalan tohumlar yok olmak üzere
'Tohumlar için sivil itaatsizlik ' adıyla başlayan hareket özelikle 2-16 Ekim tarihleri arasında tohumlarla ilgili çalışmalara dikkat çekmeyi amaçlıyor. Buğday Derneği İletişim Koordinatörü Gizem Altın Nance sorularımızı yanıtladı;

- Tohumlara neden bu kadar önem veriyorsunuz?
Çünkü tohum, yaşamın, gıdanın temeli. Tohum bir mucize aslında. Hiç beklemediğiniz bir anda filizlenen, ilkbahar yağmurlarıyla boy atan, sonra da sofraları donatan boyu küçük, becerisi çok büyük bir mucize... Tohum bizim için önemli çünkü tohum yoksa gıda da yok.

- Tohumlarımıza yönelik tehditler neler?
Mükemmel görünüşlü meyve-sebzeye olan düşkünlüğümüz ve gıdanın ticarileşmesi nedeniyle atalık tohumlarımız yerine hibrit tohumlar kullanılmaya başlandı. Hibrit tohum GDO'lu tohum değildir. Ancak o da kısırdır, bu nedenle de gıda güvenliği açısından bir tehdit oluşturur. Oysa atalık tohumlar, Anadolu'da gelenek olduğu üzere, ekilir, hasat edilir. Tohumlar yeniden ekilmek üzere saklanır. Ayrıca laboratuvar ortamında yaratılan hibrit tohumların sağlığa olan etkileri de henüz bilinmiyor.

- Tohumlar için sivil itaatsizliğin amacı nedir? Nasıl doğdu?
Tohumlara Özgürlük Küresel Girişimi, 2 Ekim'den (Gandhi'nin doğum günü) 16 Ekim'e kadar (Dünya Gıda Günü), 'Tohumlara Özgürlük' konusunda etkin ve etkili sivil toplum hareketi yaratmayı, böylelikle bireylere ve hükümetlere 'uyanın ' çağrısı yapmayı amaçlayan bir kampanya başlattı. Buğday Derneği, hem etkinlikler düzenleyerek hem de bireysel kampanyaları teşvik ederek harekete destek veriyor.

- Neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Buğday Derneği olarak '%100 Ekolojik Pazar'larda tohum etkinlikleri, TaTuTa çiftlik ağlarımızda organizasyonlar yapacağız. Bunun dışında bireysel eylemler de yapıyoruz. Mesela yönetim kurulu başkanımız Güneşin Aydemir, Ankara, Urfa, Kastamonu, Havran, Bayramic ve İstanbul'da tohumları konuşup, tohumları yazacak. Cihangir Yoga'da yoga hocası olan Zeynep Çelen, her yoga dersinin başında tohumlardan bahsedecek. Ekibimizden Oya Ayman, 2 hafta boyunca Buğday'ın tohum tişörtlerini giyip, herkese tohumları anlatacak.

- Bu sürece katılmak isteyenler neler yapabilir?
Herkes tohumlarla ilgili kendi seçtiği bir kampanyayı başlatabilir. Yaratıcılığa açık ve çok zevkli!

- Bizler ne yapabiliriz?
Mesela sen bu röportajı yaparak harekete katkıda bulunuyorsun. 2-16 Ekim'de de tanıdık basına haber verip kendilerini özgür tohumlar için sivil itaatsizliğe davet edebilirsin. İsteyenler gerçek tohum eken çiftçileri '%100 Ekolojik Pazar'dan, TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ağı'ndan bulup, onların ürünlerini satın alarak destekleyebilir. Buğday'ın 'Yaşasın Tohumlar' kampanyasına katılabilir, Avrasya koşusunda tohumlar için koşup destek toplayabilir (www.yasasintohumlar.org). Buğday'a üye olup tohumla ilgili çalışmaları takip edebilir. Yapacak çok şey var ve hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Sorumluluklar büyük ama ağır değil. Bir tohum gibi narin ve hafif...