GASAM Başkanı Şahin: Suriye'ye her zaman destek veririz

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Türkiye'nin imkanlar dahilinde kardeş Suriye halkına her zaman maddi ve manevi destek vererek, insani sorumluluğunu büyük bir devlet olmanın gereği olarak sürdüreceğini belirtti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı namazını çadır kentte Suriyeli sığınmacılarla birlikte kıldığını belirterek, namaz sonrası onlarla tek tek bayramlaştığını aktardı.

Suriye'de yaşanan olayların en kısa zamanda son bulmasını halkın bayram tadında huzurlu ve mutlu günlere kavuşmasını temenni eden Şahin, yaşanan olumsuzlukların sorumlusunun Devlet Başkanı Beşşar Esed olduğunu iddia etti.

Esed'in bu zamana kadar halkının özgürlük ve reform taleplerini dikkate almadığını savunan Şahin, şunları kaydetti:

''Esed, soğuk sıcak, yaz kış, gece gündüz, genç yaşlı demeden kendi halkına en zalimane şekilde topla, tüfekle, havadan ve karadan bomba ve mermi yağdırdı. Böylece bir süreçte Esed'e destek vererek kendi çıkarlarını, sevgi, saygı, birlik, beraberlik, eşitlik, özgürlük ve barış gibi evrensel değerlerin üzerinde tutan ülkelerin tarihin sayfalarına kara bir leke olarak geçti. Türkiye, Suriye yönetiminin değil, halkının yanında yer alan ülkelerle her zaman işbirliği içinde olacak ve olmaya devam edecektir.''

Esed'in halkına zulüm etmek için aldığı silahlara ayırdığı parayla, Suriye'ye çağ atlatabilecekken, kabus yaşattığını ileri süren Şahin, ''Türkiye, imkanlar dahilinde kardeş Suriye halkına her zaman maddi ve manevi destek vererek, insani sorumluluğunu büyük bir devlet olmanın gereği olarak sürdürecektir'' değerlendirmesini yaptı.

-''Barış için atılan adımlar sonuç vermedi''

Dünya genelinde, BM, Arap Birliği ve Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülke ve kuruluşun, Suriye'deki çatışmaları bitirmek için yoğun diplomatik girişimlerde bulunduğunu belirten Şahin, BM Güvenlik Konseyi'nde, Suriye'ye yönelik yaptırım tasarılarının Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti tarafından birçok kez veto edildiğini hatırlattı.

BM Suriye eski özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriyede'ki çatışmaları sonlandırmak için, ''Barış Planı'' adında bir plan hazırladığını hatırlatan Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun barışı sağlamak amacıyla defalarca Suriye'ye gittiğini belirtti.

Tüm bu çabalara rağmen Suriye'de ateşkesin sağlanamadığını vurgulayan Şahin, ''Gerek halkına gerekse de uluslararası topluma verdiği hiçbir sözü tutmayan Esed, güvenilirliğini tamamen kaybetmiştir. Kurban Bayramı'nda yürürlüğe girebilecek bir ateşkes iradesi, Suriye halkına nefes aldıracaktır'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA