Kurban Etinin, Dayanıklılığının Artması ve Daha Lezzetli Olması İçin En Az 8 Saat Bekletilmesi ve Soğutulması Gerektiği Bildirildi

Bestami Bodruk - Kurban etinin, dayanıklılığının artması ve daha lezzetli olması için en az 8 saat bekletilmesi ve soğutulması gerektiği bildirildi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlıkların satın alınmasından kesimine ve sonrasına kadarki süreçte kirli, kötü, hayvana eziyet edilen görüntülerin yaşanmaması gerektiğini belirtti.

Kurbanlık satın alırken en önemli şeyin hayvanın sağlığı olduğunu belirten Çalıcıoğlu, ''Sağlıklı hayvanı nasıl tanırsınız- Sağlıklı hayvanlar çevreye ilgili ve hareketli hayvanlardır. Burun veya gözyaşı akıntısı bir hastalık işaretidir. Makat ve dış genital bölgede akıntı da hastalık belirtisi olabilir. Bunların yanında hareketi esnasında denge sorunu olan, anormal hareketler sergileyen, kafasını yerlere vurmak isteyen, illaki yabancı bir cismi yalamak isteyen hayvanlardan şüphelenmeli ve mutlaka bir veteriner kontrolü istemeliyiz'' dedi.

Prof. Dr. Çalıcıoğlu, hayvanların derilerinin dış tarafında zararlı olan pek çok mikroorganizmanın bulunduğunu vurgulayarak, deri soyma işleminde tek bir bıçak kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

Her aşama için ayrı bıçak kullanılmasını öneren Çalıcıoğlu, derinin dış yüzeyinin etle temas etmemesinin soyma işleminin temel prensibi olduğunu söyledi.

-İç organlar tek parçada çıkarılmalı-

Kurbanın yemek borusundan makata kadar olan iç organların tek bir parçada çıkarılması, özellikle bağırsak içeriğinin ete temas ettirilmemesi gerektiğini vurgulayan Çalıcıoğlu, şunları söyledi:

''Sakatatlarını da zorlamadan yavaş hareketlerle çıkarttıktan sonra temiz kaplara almamız lazım. Veteriner hekim olmayan yerlerde vatandaşlar hayvanın iç organlarında büyük lekelere rastlarsa, bunlar çok tehlikeli olabilir. Brucella, tüberküloz, antraks gibi hastalıklara da işaret edebilir. Vatandaşlar, hayvanın iç organlarında büyük lekelere rastlamaları halinde bunu ilgili kurumlara bildirsinler. 'Bir şey olmaz bu hayvan zararsızdır' diyerek bu hayvanı tüketmeye ya da başkalarına dağıtmaya girişilmemeli.''

-Kesim sonrası dinlendirme-

Prof. Dr. Çalıcıoğlu, iç organlar çıkarıldıktan sonra kalan karkasın olgunlaşması için bir süre bekletilmesi gerektiğine işaret etti.

Bunun aslında et değil, kas olduğunu dile getiren Çalıcıoğlu, ''Bu kasın olgunlaşması gerekmektedir, ete dönüşebilmesi için. Bu da en aşağı 8 saatlik bir bekletme, soğutma gerektirir. Olgunlaşmayla etin hem dayanıklılığı hem de lezzeti artar. Olgunlaşmamış etin dayanıklılığı az, lezzeti de kötü olacaktır'' dedi.

Çalıcıoğlu, ayrıca kesimin ardından karkasın sirke-su karışımına batırılan temiz bir bezle silinerek temizlenebileceğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA