Aizanoi Antik Kenti'ni, yılın 9 ayında 15 bin 117 kişi ziyaret etti

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'nın bulunduğu Aizanoi Antik Kenti'ni, yılın 9 ayında 15 bin 117 kişi ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Aizanoi'yi, çoğunluğu yaz aylarında olmak üzere 1 Ocak-30 Eylül tarihlerinde 15 bin 117 kişi gezdi.

Geçen yıl Aizanoi'yi ziyaret eden kişi sayısı, 18 bin 488 olarak gerçekleşmişti.

Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Frigya'ya bağlı Aizanitisler'in ana yerleşim merkezlerinden biri olarak gösterilen Aizanoi kent alanının, MÖ 3000'li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor.

Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirdiği bilinen Aizanoi'nin, MÖ 133 yılında Roma egemenliğine girdiği, bir piskoposluk merkezi olan kentin, Erken Bizans döneminde önemini yitirdiği belirtiliyor.

13'üncü yüzyılda Çavdar Tatarları'nın üssü olduğu, sonraları Çavdarhisar adını kaydedilen kentte, çok sayıda tarihi yapı bulunuyor.

Yapımına 1'inci yüzyılın ikinci çeyreğinde başlanan Zeus Tapınağı'nın ön galerisinin kuzeyindeki yazıtta, Roma İmparatoru Hadrian ile kentliler arasındaki yazışmalar yer alıyor. Burasının, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı olduğu biliniyor.

Benzeri bulunmadığı belirtilen stadyum ve tiyatro kombinasyonunun stadyum bölümünde yapılan araştırmalar, bu yerin 160 yılından sonra başlanıp aralıklarla 3'üncü yüzyıl ortalarına kadar yapım süreci geçirdiğini ortaya koyuyor.

Dünyanın ilk borsası olduğu bildirilen, 2'nci yüzyılın 2'nci yarısından kalma ve gıda pazarı olarak kullanıldığı sanılan yuvarlak yapıya, Roma İmparatoru Diocletianus'un 301 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı ücret tespitlerinin kopyası konuldu. Bu yazıtta, imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların satış ücretlerine yer verildi.

-Kütahya'daki ören yeri ve müzelerin ziyaretçi sayıları-

Kütahya'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir ören yeri ve 3 müze bulunuyor. Çini ve Kossuth müzelerine girişlerde ücret talep edilmiyor.

Arkeoloji Müzesi'nde, ilde yapılan kazılarda ele geçirilen lahit, kap, para gibi eserler, Çini Müzesi'nde eski çini ve seramik eserler, Kossuth Müzesi'nde ise 1800'lü yıllarda Kütahya'da barınan Macar Bağımsızlık Savaşı'nın önderi Lajos Kossuth ile ailesi ve arkadaşlarının eşyaları sergileniyor.

Bu yıl 1 Ocak-30 Eylül tarihlerinde Aizanoi'yi 15 bin 117, Arkeoloji Müzesi'ni 15 bin 772, Çini Müzesi'ni 20 bin 740, Kossuth Müzesi'ni 15 bin 396 olmak üzere toplam 67 bin 25 kişi ziyaret etti.

Geçen yılın ziyaretçi sayıları, Aizanoi'de 21 bin 792, Arkeoloji Müzesi'nde 18 bin 488, Çini Müzesi'nde 36 bin 19, Kossuth Müzesi'nde 22 bin 440 olmak üzere toplam 98 bin 739 kişi olarak gerçekleşmişti.

Muhabir: Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA