Kuşadası’nda “cumhuriyet ve Atatürk” Konferansı

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde “Cumhuriyet ve Atatürk” konulu konferans düzenlendi.

Kuşadası’nda “cumhuriyet ve Atatürk” Konferansı
Cumhuriyet’in kuruluşunun 89. yılı kutlamaları kapsamında Kuşadası Kaymakamlığı ile Kuşadası Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Selim Esen’in yaptığı konferansa konuşmacı olarak ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ katıldı.

Kuşadası Ticaret Odası Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Kaymakam Mustafa Ayhan, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ve Kuşadası Garnizon Komutanı Ferhat Aslan ve vatandaşlar katıldı.

Kuşadası Belediyesi Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Murat Saraç’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, çarpıcı tespitlerde bulundu. Cumhuriyet’in kuruluşu ve Atatürk’ün devrimleriyle ilgili ayrıntıları anlatan Çığ, “Biz öyle bir devrim yaptık ki bu devrim, Avrupa’nın 400 senede yaptığı Rönesans’ı biz 1923 ile 1938 arasına sığdırdık. Avrupa’nın yaptığı sanayi devrimini oraya sığdırdık. Fransız devrimini oraya koyduk. Bana sordular halk devrimi kabul etti mi diye, bende onlara eğer halk devrimi kabul etmemiş olsaydı şimdiye kadar devrim kalmazdı dedim” dedi.

Toplantıya katılanlardan Kur’an-ı Kerim’i Türkçe olarak okumalarını ve anlamalarını isteyen Çığ, “Kur’an-ı Türkçe mutlaka okuyun ve anlayın. Kur’an-ı anlamak için başkasına ihtiyacınız yok. Kur’an’ı Arapça okutuyorlar neden hiçbiriniz itiraz etmiyorsunuz? Bize Atatürk en güzel şeyi yaptı, Kur’anı Türkçe’ye tercüme ettirdi. Her yerde söylüyorum, okuyun ne olduğunu anlayın, bilin ve buna göre hareket edin. Bazı uydurukçuların söylediklerine değil, Kur’an da yazana itimat edin. İnsanlara İslamiyet çok kötü gösteriliyor. Allah gayet haşin, insanları yok edici bir şekilde gösteriliyorlar. Niye ölümü kötü gösteriyorsunuz. Bunlar, bu uydurukçular Kur’an’da olmaya pek çok şeyleri insanlara uydurarak anlatıyorlar” dedi

Konferansın Son bölümünde Çığ, katılımcıların sorularını cevaplandırdı ardından kitaplarını imzaladı.

Bu arada, Kuşadası Kaymakamlığı ve Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen 89. yıl kutlamaları 29 Ekim tarihine kadar devam edecek. 22 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirilecek Cumhuriyet Yürüyüşü’nün ardından, 28 Ekim’de Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde koro konseri düzenlenecek. 29 Ekim Pazartesi günü ise resmi törenlerin yanı sıra, saat 19.00’da Kısmet Otel kavşağından Atatürk Anıtı’na Cumhuriyet Yürüyüşü yapılacak ve ardından 20.30’da Tolga Çandar ve Sebahat Akkiraz’ın ücretsiz halk konserleri vereceği Cumhuriyet Şöleni gerçekleştirilecek .
Kaynak: İHA