Bm Genel Sekreteri Ban'dan İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah Örgütüne Eleştiri

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporunda İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünü eleştirdi.

Ban raporunda, Hizbullah'ın İsrail hava sahasına bu ay içinde insansız hava aracı göndermesini ''Lübnan'ın istikrarını tehdit eden tehlikeli bir tırmanışa yol açabilecek düşüncesiz bir provokasyon'' olarak nitelendirdi.

BM Genel Sekreteri, İsrail'e de, insansız hava araçları ve savaş uçakları kullanmak suretiyle Lübnan'ın egemenliğini ihlal ettiği eleştirisi yöneltti.

Lübnan'daki liderlere Hizbullah gibi milis grupların ''ülkenin ve bölgenin istikrarı için'' tehdit oluşturduğunu söylediğine dikkati çeken Ban, raporunda Hizbullah'a silahsızlanma çağrısında bulundu.

Hizbullah'ın gönderdiği insansız hava aracı İsrail ordusu tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Raporunda, Suriye'deki çatışmaların Lübnan üzerindeki etkilerine de değinen Ban, Suriye'de süren sınır ötesi çatışmalar, açılan topçu ateşleri, silah kaçaklığı ve suikast teşebbüslerinin Lübnan'ı istikrarsızlaştırdığının altını çizdi.

Ban raporunda ayrıca, Hizbullah'ın Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin gelen raporlardan duyulan kaygıyı da dile getirdi.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / AP

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA