Dünya Gıda Günü Kutlandı

"Dünya Gıda Günü” dolayısıyla Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından etkinlik düzenlendi.

Dünya Gıda Günü Kutlandı
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen etkinliğe Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Zeynep Odavar, Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Fehmi Türkan, Şube Müdürü Nihat Yazır, Hayvan sağlığı şube Müdürü Atilla Beşkaya, Kafkas arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sadık Doğan ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

İnsani Bilimler Fakültesi Âşık Zülali konferans salonunda düzenlenen etkinlik Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Abacı’nın açılış konuşması yapmasıyla başladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü ilan ettiğini belirten Abacı şunları söyledi: “Bu kutlamanın amacı; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasında gıda üretim birlikteliğinin sağlanması, yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi ile gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin yani gıda güvenliğinin sağlanmasıdır. FAO'nun da en önemli görevleri arasında Dünyada açlıkla mücadele, sürdürülebilir gıda temini ve gıda güvenliği yer almaktadır.

Dünya nüfusu hızla artmaktadır. 2020 yılında dünya nüfusunun 7.6 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya nüfusundaki hızlı artışla birlikte gıda maddelerine olan gereksinim de yoğun olarak artacaktır. Tüm dünyada insanların yasamak, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli ve dengeli miktarda gıdayı alabilmeleri ve bu gıdaların sağlıklı ve güvenli olması, bireylerin en temel hakkıdır.” Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Abacı ‘Gıda Günü’ etkinliklerinin bir haftayla sınırlı kalmamasının, bütün bir yıla yayılmasının ve tespit edilen problemler ve çözüm yollarının konuşma safhasından çıkarılarak pratiğe dönüştürülmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Etkinliğe katılan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ise etkinlikte “Gıda Mühendisliği’nde Veteriner Hekimin Rolü” başlıklı bir sunum yaptı.

Yavuz Öztürkler ’in ardından son olarak kürsüye çıkan Veteriner Hekim Zeynep Odavar “Organik Tarım ve Gıda Güvenliği” sunumunu yaparak genetiği değiştirilmiş organizmalar ve bunların sağlığa etkisinden bahsederek gıda güvenliğinin önemine değindi.

Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Gürkan Doğan, katılımcılara teşekkür belgelerini iletti .
Kaynak: İHA