Amerika’nın Kentsel Dönüşümüne Türk Mimarlar İmza Atacak

San Francisco’da düzenlenen ‘İnsanlık için Ev’ yarışmasında büyük ödüllerden birisi ‘kütük apartman’ projesiyle Türk mimarların oldu.

Sunay Erdem ve Günay Erdem kardeşler New York için yaptıkları Yeşil Kuleler’den sonra San Bruno dağlarında kurumuş ağaç kütüklerinden tasarladıkları yeni bir projeye imza attı. Habitat for Humanity sponsorluğunda San Francisco 2020 vizyonu için düzenlenen yarışmaya giren Türk kardeşler bu sefer daha basit ve doğal olan ağaç kütüklerinden oluşan proje ile ödül aldı. San Francisco 2020 projesi 400 yeni ev ve 50 mahallenin yeniden inşa edilmesini kapsıyor. Tamamıyla gönüllülerin katkılarıyla yapılacak yeni yerleşim alanlarının; kolay ve düşük maliyetli olması hedefleniyor. Sunay Erdem hazırladıkları projenin basit, pratik ve modüler ev tarzını içerdiğini söyledi.

Amerika’da yaygın olan kütükten ev tipolojisine yeni yorum getirdiklerini ifade eden Erdem, geleneksel Amerikan kütük ev yerine kütük apartman tipolojisi geliştirdikleri bilgisini verdi.Günay Erdem ise evlerin doğa ile uyumundan bahsederken, bireysel ev yerine daha sosyal bir yapı asarladıklarını, bununla amaçları Amerika’da giderek yalnızlaşan insanları sosyal bir birlikteliğe çekmek olduğunu ifade etti.

Erdem “Türk kültüründe misafirperverlik ve birliktelik çok önemlidir. Batı toplumlarında ise yalnızlaşan insanlar sosyal yaralar oluşturmakta.” şeklinde konuştu.

Erdem Mimarlar'ın son iki yılda Riverton, Vancouver ve New York'tan sonra San Francisco'daki ödül ile birlikte sadece Kuzey Amerika'da dört ödülleri bulunuyor. Erdem kardeşlerin Türkiye ve dünya genelinde kırka yakın ödülü var .