Moldova-Türkiye Ticaret Köprüsü Kuruldu

TUSKON'un düzenlediği Moldova-Türkiye ticaret zirvesi 10-11 Ekim'de Moldova'nın başkenti Kişinev'de yapıldı.

Vladimir Filat ve 200 iş adamının ev sahipliğindeki toplantılara Türkiye'den 30 işadamı iştirak etti.Programın açış konuşmasını yapan Başbakan Filat, Türk yatırımcılarından memnun olduklarını belirtti ve iş dünyasına her türlü desteğin sağlanacağı sözünü verdi. Türkiye ile izelerin karşılıklı kaldırılması ve serbest ticaret anlaşmasının en önemli gündemleri olduğuna değinen Filat, bu anlaşmanın 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girmesini umduklarını söyledi.

Katılımcılara Türkçe teşekkür eden Filat'a Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (Marifed) Başkanı Ahmet Ciğer, Kütahya çinisi hediye etti. Moldova Türk İşadamları Derneği Başkanı Abdurrahman Seziş, ülkede 300 milyon dolarlık Türk sermayesi olduğunu ve Türk işadamlarının 5 bin 500 kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 440 milyon dolar olduğunu ifade eden Seziş, "Şirketlerimiz üretim, inşaat, tekstil, hizmet, sağlık ve eğitim sektöründe çalışmaktadır." dedi.

Seziş, Türk girişimcilerin öncülüğünde açılan Orizont liselerinden ise 'gururumuz' diye bahsetti.Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal ise programda yaptığı konuşmada, "Ülkeler arası ilişkiler, insan ilişkileri gibidir. Karşılıklı iki taraf mutlaka karşılıklı çıkar sağlamalıdır. Yatırım için ise kısa vadeli düşünülmemesi gerektiği kanatindeyim. Gidiş yönlerimiz aynı olduğu için uzun vadede her iki ülke çok kazançlı olacaktır. TUSKON'un ekonomik ve ticari ilişkilere yeni bir dinamizm kazandıracağına eminim.'' dedi.

Sanayi Ticaret Bakanı Mokanu ise Türk işadamlarını Kişinev'de açılan sanayi parkında yatırım yapmaya davet etti..Marifed Başkanı Ahmet Ciğer ‘‘Mevcut rakamları ikiye katlamak için geldik. Gelecek adına yeni ortaklıklar kurulmasını arzu ediyoruz. Sadece mal satmaya gelmedik. Kazan kazan tekniği ile çalışıyoruz. Türk firmaların tarım, enerji, üretim alanlarında ortaklıklar kurabiliriz. Moldova pazarını 300 milyonluk bir pazar olarak düşünmeli. Avrupa ve Birleşik Devletler Topluluğuna (BDT) mal satacak şekilde planlanmalı. Yatırım için illa büyük şirket gerekmez. Önemli olan atılımcı ruhtur. Bunun örneklerini görüyoruz." ifadelerini kullandı.Toplantıda 30 tercüman ile 200 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Büyükelçilik resepsiyonunda bir araya gelen iş adamları, gösterilen misafirperverlik ve organizasyondan memnun olduklarını, Büyükelçilik ve MTİAD'dan piyasalar ile alakalı sağlıklı bilgi aldıklarını söyledi.

Bu arada Moldova Başbakanı Filat’ın 1-2 Kasım 2012 tarihinde Türkiye’yi ziyaret etmesi planlanıyor .